Gotaleden går från Kungsportsplatsen mitt i centrala Göteborg till Stora torget i Alingsås.
Gotaleden går från Kungsportsplatsen mitt i centrala Göteborg till Stora torget i Alingsås. Bild: Filip Landqvist

Satsning på kultur runt Gotaleden

Nästan 750 000 kronor beviljas till projektet "Händelser vid Gotaleden". Ett projekt som syftar till att än mer öka attraktionen för den populära vandringsleden som besöksmål.

ANNONS

LÄS MER:Alingsås på topplista hos The New York Times

Gotaleden är en vandringsled som är indelad i nio etapper, över totalt 71 kilometer mellan Göteborg och Alingsås.

Under måndagen beviljade styrelsen för Leader Göteborgs Insjörike 746 667 kronor till ett projektet som man valt att kalla ”Händelser vid Gotaleden”.

Projektet syftar till att öka Gotaledens attraktion som besöksmål genom att addera kultur och konstupplevelser utmed vandringsleden.

"Ett kul grepp"

Projektägare är Nääs Konsthantverk som tillsammans med olika kulturaktörer samt Alingsås, Partille och Lerums kommuner ska skapa kulturhändelser utmed vandringsleden. Kommunerna lägger även 50 000 kronorna vardera in i projektet.

– Jag tror många tycker det är ett kul grepp att det ordnas kultur längs med Gotaleden. En del tänker att kultur det får man när man går på museum inne i Göteborg. Men en del tycker att det är kul att få det även när man är ute i naturen. Jag tror också det kommer skapas möten mellan människor, säger Martin Dahl på Leader Göteborgs Insjörike.

ANNONS

Kulturhändelserna kommer ske på två platser i vardera kommun vid två tillfällen – alltså sammanlagt 12 händelser under projektets gång. Platserna väljs ut tillsammans med medverkande aktörer. En kulturhändelse kan variera i omfång. Någon händelse kan vara under en helg, en annan pågå en längre tid och en tredje under en dag.

– Det ska vara ett brett anslag gällande händelserna. Satsningen är bred och ska locka och tilltala så många som möjligt, säger Martin Dahl.

EU:s landsbygdssatsning

Exempelvis kan det vid ett tillfälle vara en skolklass som medverkar eller så är det en etablerad konstnär som visar sina alster eller en hembygdsförening som engageras. Exakt vad som skall hända bestäms under resans gång. Det skall dock gå i kulturens tecken.

Leader Göteborgs Insjörike ingår i EU:s landsbygdssatsning som syftar till att främja en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av landsbygden. Kommunerna Alingsås, Lerum, Partille och Härryda ingår i programområdet för Göteborgs Insjörike.

LÄS MER:Stort intresse för nya bostadsrätterna i Ingared

LÄS MER:Efterlängtat motorvägsbygge startar i vår

ANNONS