Panos Vasilakis, vårdenhetschef infektionsmottagningen Östra Sjukhuset visar beredskapen inför ett coronavirusutbrott. Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Panos Vasilakis, vårdenhetschef infektionsmottagningen Östra Sjukhuset visar beredskapen inför ett coronavirusutbrott. Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Robin Aron

Två nya fall av coronavirus i Västra Götaland

Två nya fall av coronavirusinfektion har bekräftats i Göteborgsområdet. Det meddelar Västra Götalandsregionen på onsdagsmorgonen.

ANNONS
LocationVästsverige|

LÄS MER:Så förbereder sig Alingsås kommun inför ett coronautbrott

LÄS MER:God beredskap för coronaviruset vid Alingsås lasarett

Den ena personen smittades under en resa i norra Italien och kontaktade vården efter hemkomst på grund av luftvägssymptom. Den andra personen har smittats under en resa till Iran, och insjuknat efter hemkomsten till Sverige.

– Båda dessa nya bekräftade fall har kontaktat 1177 Vårdguiden och kommit direkt till infektionskliniken för provtagning. Båda har en lindrig sjukdomsbild, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade.

Totalt är det nu elva personer i Västra Götaland som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset, som ger sjukdomen covid-19. De flesta har smittats i norra Italien.

– Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Under tisdagen rapporterade Göteborgs-Posten att det första bekräftade svenska fallet av det nya coronaviruset förklarats kliniskt frisk och fått lämna sjukhuset. Det rör sig om en kvinna i 20-årsåldern som testats positivt efter en resa till Wuhan i Kina.

Totalt hade på onsdagsförmiddagen sammanlagt 32 personer i Sverige påvisats smittade av viruset. Detta enligt Folkhälsomyndigheten, som bedömer risken för allmän spridning i landet som måttlig.

Globalt har det enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning hittills rapporterats 93 076 fall av covid-19. 3 202 personer har avlidit med infektionen, varav 2 983 i Kina.

LÄS MER:Bekräftat fall av corona i Göteborg

ANNONS