Bild från infektionsmottagningen vid Östra Sjukhuset i Göteborg.
Bild från infektionsmottagningen vid Östra Sjukhuset i Göteborg. Bild: Robin Aron

Så förbereder sig Alingsås kommun inför ett coronautbrott

Kommunen förbereder sig nu för att kunna hantera ett eventuellt utbrott av coronaviruset i Alingsås. Men exakt hur ett sådant utbrott skulle slå mot kommunen är svårt att sia om, enligt Krister Lankinen, beredskapssamordnare.

ANNONS
|

LÄS MER:God beredskap för coronaviruset vid Alingsås lasarett

Hur bra förberedda Alingsås kommun är inför ett eventuellt utbrott av det nya coronaviruset, covid-19, är svårt att slå fast på förhand, enligt Krister Lankinen.

– Det är svårt att säga, för man vet inte hur ett utbrott slår. Det vi kan säga är att vi gör det vi kan i kommunen och att allmänheten ska följa de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger, säger Lankinen.

Krister Lankinen, beredskapssamordnare i Alingsås kommun.
Krister Lankinen, beredskapssamordnare i Alingsås kommun. Bild: Pressbild Alingsås kommun

Under fredagen uppdaterade Alingsås kommun sin hemsida med information till allmänheten om coronaviruset. Där berättar man att Alingsås kommun följer händelseutvecklingen och nu har påbörjat förberedelser gällande utbrottet av coronavirus som nu spridit sig till Sverige och Göteborg.

ANNONS

– I princip alla kommuner, inklusive Alingsås har jobbat med pandemiplanering tidigare och har en plan. Frågorna kom upp i och med utbrottet av svininfluensan, så vi börjar inte från noll, säger Lankinen.

Hur ser förberedelserna ut?

– Det handlar såklart mycket om att kunna upprätthålla den kommunala verksamheten, exempelvis genom personalplanering. Man behöver också kolla om man kan prioritera vissa verksamheter över andra.

Hur långt har ni kommit i de här förberedelserna?

– Jag kan inte svara för alla förvaltningar, så jag vågar inte svara på exakt hur långt respektive förvaltning kommit. Förutom det som sker internet inom kommunen har länsstyrelsen en regional samordning, och ger oss regelbundna uppdateringar.

Krister Lankinen vill uppmana alingsåsarna att vara källkritiska när man tar del av information om det nya viruset.

– Vi förstår att folk är oroliga men det gäller att hålla sig till fakta, att vara källkritisk, säger Krister.

LÄS MER:Bekräftat fall av corona i Göteborg

Även Niklas Ehnfors, kommunikations- och marknadsföringschef i Alingsås, framhåller vikten av att allmänheten håller sig källkritiska.

– Vi har sett exempel från andra kommuner där individer försöker sprida falska rykten. I Härryda hade man hittat falska flygblad, som framstod som de var från Härryda kommun, där man uppmanades satt hålla sig hemma, säger Ehnfors, och fortsätter:

– Vi har inte några sådana exempel i Alingsås, men vi vill gärna trycka på att man ska vara källkritisk och håller sig tills sakliga källor.

Fakta: Covid-19

Covid-19 klassas som allmän­farlig och samhällsfarlig sjukdom. Det är steg som tas för att stärka den svenska beredskapen.

Enligt WHO:s bedömningar är inkubationstiden mellan 1 och 14 dagar innan sjukdom bryter ut.

De flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation.

Det finns i nuläget inget specifikt läkemedel mot viruset. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS