Personer som varit utomlands och drabbats av luftvägsbesvär uppmanas att ta kontakt med sjukvården via telefon.
Personer som varit utomlands och drabbats av luftvägsbesvär uppmanas att ta kontakt med sjukvården via telefon. Bild: Johan Hallberg

God beredskap för coronaviruset vid Alingsås lasarett

På Alingsås lasarett är man väl förberedda för att ta emot patienter som kan vara smittade av Coronaviruset – men konstaterade fall kommer att vårdas på annan ort.

ANNONS

I december kom de första rapporterna om utbrott av svår lunginflammation hos personer med kopplingar till mångmiljonstaden Wuhan i Kina. Spridningen av det som fått namnet coronaviruset ger även avtryck i Västra Götalandsregionen där fokus är att vården ska kunna identifiera, isolera och vårda misstänkta fall.

– Det är väldigt väl uppstyrt i regionen. Vi har näst intill dagliga möten där vi uppdaterar riktlinjerna för smittskyddet, säger Per Wiger, chefläkare på Alingsås lasarett.

I Sverige har ännu bara ett bekräftat fall av coronaviruset rapporterats. Om någon med misstänkt symptom söker sig till akuten på Alingsås lasarett finns möjlighet att hålla den avskild från andra patienter.

ANNONS

– Det går att ta in patienter i ett separat rum utifrån, utan att de passerar väntrummet, säger Per Wiger.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att försiktighetsprincipen ska råda fram till det att mer är känt om smittvägarna för viruset. Det innebär att sjukvårdspersonal ska använda personlig skyddsutrustning vid kontakt med misstänkt sjuka patienter, och att de fall som kräver sjukhusvård ska få det på avdelning i enkelrum med sluss. Sådan vård kan inte erbjudas på Alingsås lasarett.

– Får vi ett första konstaterat fall här kommer den patienten inte vårdas på Alingsås lasarett utan på annan infektionsklinik, säger Per Wiger.

Vad man idag vet är att coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor, eller genom hostningar och nysningar. De flesta som smittas blir inte allvarligt sjuka utan får endast lindriga luftvägssymptom som går över av sig självt. En del får dock allvarligare besvär som lunginflammation. Inkubationstiden, tid från smitta till sjukdom bryter ut, är två till 14 dagar. Några specifika läkemedel, eller vaccin, mot viruset finns inte.

Enligt en rapport från WHO har drygt 20 000 personer smittats av coronaviruset, och det absoluta flertalet av fallen har rapporterats i Kina och regionen runt däromkring. Enligt rapporten, som publicerades tidigare i veckan, har 427 personer avlidit till följd av smittan. I samtliga fall, förutom ett, handlar det om personer i Kina.

Den uppmaning som Per Wiger ger allmänheten är att följa med i rapporteringen och hålla sig uppdatera sig om utvecklingen.

– Framförallt om man ska resa ut ur landet är det viktigt att följa nyhetsflödet, menar han.

ANNONS