Bild: Skärmdump

Löfvens besked: då förväntas vaccinationerna börja i Sverige

Mellan 27-29 december. Då kommer troligen de första vaccindoserna att delas ut i Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff under torsdagens eftermiddag.

ANNONS
|

LÄS MER:204 nya coronafall i Alingsås senaste veckan

Det har varit lite olika bud de senaste dagarna. Men idag, torsdag, under en pressträff gav statsminister Stefan Löfven beskedet att de första svenskarna kan vaccineras någon gång mellan 27-29 december.

– Vaccinet bär med sig hopp, sa Löfven.

Även om det är glädjande nyheter så var det i övrigt ett anförande från Löfven som var i moll. Budskapet var att vi inte får slappna av.

– Idag är det en vecka kvar till julafton, konstaterade Löfven, och uppmärksammade det faktum att vårdpersonalens arbete kommer att fortsätta.

Statsministern tog även om den så kallade Coronakommissionen som pekat ut brister inom äldreomsorgen under pandemin.

ANNONS

– Äldreomsorgen saknade förutsättningar för att hantera en pandemi av den här storleken sa Löfven, som välkomnade en diskussion om just äldreomsorgen och manade till politisk samling över partigränserna.

– Vi måste höja kvaliteten i äldreomsorgen, sa Löfven, och tillade att ”du ska kunna lita på att samhället finns där när du blir äldre.”

Socialminister Lena Hallengren talade sedan om de snabbtester, så kallade antigentester, som nu ska användas. Testerna, som riktar sig till vårdpersonal och personer på äldreboenden, ger svar på 15 minuter. Men det krävs att de utförs av vårdpersonal och de upptäcker heller inte lika låga virusnivåer som PCR-tester.

LÄS MER:Nya apparater ska underlätta lasarettets covid-testning

LÄS MER:Smitta på fyra äldreboenden – nu måste personalen ha både munskydd och visir

LÄS MER:Fortsatt ökning av coronapatienter på sjukhusen i Västra Götaland

LÄS MER:Folktandvården tar digitalt steg

ANNONS