Bild: Anders Ylander

204 nya coronafall i Alingsås senaste veckan

Antalet bekräftade coronafall i Alingsås kommun växer kraftigt. Under förra veckan, vecka 50, registrerades ytterligare 204 fall. 15 personer, hemmahörande i kommunen, har nu dött i covid-19.

ANNONS
|

LÄS MER:Smitta på fyra äldreboenden – nu måste personalen ha både munskydd och visir

Under torsdagens eftermiddag kallade Folkhälsomyndigheten till pressträff, tillsammans med Socialstyrelsens, MSB och Trafikverket.

– Vi har ett läge med en mycket hög smittspridning, konstaterade Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Ökningen förra veckan kom enligt Tegnell ”kanske framförallt från Västra Götaland den här gången”. Under vecka 50 togs det 270 000 prover i Sverige och 17 procent av dessa var positiva.

– Tyvärr är det så att antalet avlidna med hög sannolikhet fortsatt kommer att öka, sa Tegnell.

Statsepidemiologen presenterade också resultatet från en undersökning som genomfördes i början av december, med 3 000 slumpvis utvalda personer. 0,7 procent av dessa testade positivt för covid-19. Enligt Tegnell är smittspridning nu jämnare fördelad över landet än tidigare.

ANNONS

– Vi jobbar fortfarande på att platta ut kurvan, sa Tegnell, som också underströk att ”vi ligger nära nivån där sjukvården inte orkar med mer”.

Högre risk för gravida bli allvarligt sjuka

Under presskonferensen sa Tegnell också att nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt.

Vidare påminde Tegnell om de grundläggande åtgärderna för att minska smittspridningen, som att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma vid symtom, samt att dessa är extra viktiga att följa under jul och nyår.

I Alingsås konstaterades 204 nya fall förra veckan, vilket kan jämföras med 129 fall veckan dessförinnan. I Vårgårda konstaterades 37 nya fall förra veckan och i Herrljunga 10.

Fram till och med den 17 december kl. 14:00 hade totalt 56 682 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19. Det är en ökning med 687 fall sedan den 16 december.

Totalt har nu 7 441 personer avlidit i covid-19 i Sverige. I Västra Götaland har 1 118 personer avlidit.

I Alingsås har 15 personer avlidit i covid-19, i Herrljunga 9 och i Vårgårda 7. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen.

Observera att det kan förekomma små skillnader mellan Folkhälsomyndighetens statistik, som omnämns i texten, och Västra Götalandsregionens som syns i grafiken nedan.

LÄS MER:Nya apparater ska underlätta lasarettets covid-testning

ANNONS