Fler personer, jämfört med i måndags, vårdas för covid-19 på lasarettet. Och sjukdomen har spritt sig bland personal på en avdelning. Men nu kommer testkapaciteten att bli bättre med hjälp av nya apparater. ”En klar förstärkning”, enligt chefläkaren Jacob Wulfsberg.
Fler personer, jämfört med i måndags, vårdas för covid-19 på lasarettet. Och sjukdomen har spritt sig bland personal på en avdelning. Men nu kommer testkapaciteten att bli bättre med hjälp av nya apparater. ”En klar förstärkning”, enligt chefläkaren Jacob Wulfsberg. Bild: Mia Höglund

Nya apparater ska underlätta lasarettets covid-testning

Ett tjugotal patienter är inlagda på Alingsås lasarett med positiv covid-19. Lika många ur personalstyrkan på en avdelning har varit eller är hemma med sjukdom. Nu ska tre nya apparater skala upp testkapaciteten.

ANNONS

I måndags vårdades totalt 16 personer, varav 2 på intensivvårdavdelning (Iva), för covid-19 på Alingsås lasarett. I dag, onsdag, är samma siffra 23 personer. 21 patienter är på epidemiavdelningen och 2 på Iva.

Ett 20-tal i personalen på medicinavdelning 7 har varit eller är hemma med sjukdom. Chefläkaren Jacob Wulfsberg säger så här om smittspridningen på avdelningen:

– Det är covid-smitta som troligtvis framför allt har spridit sig mellan medarbetare. Det vi gör nu är att personalen använder sig av visir och munskydd i alla möten med annan personal då man inte kan hålla avstånd, precis som när man träffar en patient. Det kan handla om när man befinner sig i trånga lokaler som läkemedelsrum eller personalrum där man måste vara flera.

ANNONS

Vad är det för typ av munskydd som man använder, är det tandläkarmunskydd eller munskydd med filter?

– Det är någonting mittemellan.

AT har pratat med två personer som jobbar på lasarettet. De vill vara anonyma, av rädsla för repressalier. En synpunkt som de framför är att lasarettet borde testa alla som kommer in akut.

– I och med att det är så många som går symptomfria, säger den ena.

– Vi har fått upp flera patienter med symptom. Det är virrigt, säger den andra.

Nya apparater ger bättre testmöjligheter för lasarettet

Enligt chefläkaren Jacob Wulfsberg har det hänt att patienter som först inte misstänkts ha varit smittade med covid-19, eller till och med testat negativt, visat sig vara positiva efter ett par dygn på sjukhuset och då hamnat på andra avdelningar än epidemiavdelningen eller Iva.

– Patienterna har inte haft symptom och då kan de ha hamnat på andra avdelningar. Därför är det viktigt att man i alla patientmöten använder visir och munskydd för att minska risken att bli smittad, säger han.

Testningen kan komma att förenklas inom kort då lasarettet ska få tre nya apparater på plats. Apparaten klarar av fyra tester i timmen och ger svar inom en kvart.

– Det håller på att installeras. Då får vi större möjlighet att se vilka som är covid-positiva. Den kommer att vara en klar förstärkning i diagnostiken, säger chefsläkaren Jacob Wulfsberg.

LÄS MER:Larmet från lasarettet: ”Otroligt ansträngt”

LÄS MER:Efter flera coronafall – elever vill se distansundervisning

LÄS MER:Kampen efter coronaviruset

LÄS MER:Coronadrabbade paret hyllar vården

ANNONS