Coronaläget är ”otroligt ansträngt” på Alingsås lasarett, enligt Maria Adrell, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Alingsås lasarett.
Coronaläget är ”otroligt ansträngt” på Alingsås lasarett, enligt Maria Adrell, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Alingsås lasarett. Bild: Philip Mauritzson

Larmet från lasarettet: ”Otroligt ansträngt”

Läget på Alingsås lasarett är tufft, enligt fack och arbetsgivare. Många i personalen är hemma med sjukdom samtidigt som antalet patienter som läggs in för covid-19 ökar.
– Tyvärr ser vi att det fortsätter att öka. Men vi hoppas på en platå snart, säger chefläkaren Jacob Wulfsberg.

ANNONS

Antalet inneliggande patienter med positiv covid-19 ökar i Västra Götalandsregionen.

I dag, på förmiddagen, var de 355, 42 fler än i fredags. Det är den högsta noteringen sedan den 5 maj i år. 33 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, Iva, en minskning med två patienter.

I förmiddags vårdades totalt 16 patienter för covid-19 på Alingsås lasarett, varav 14 stycken på epidemiavdelningen och 2 stycken på intensivvårdsavdelning.

– Läget är mycket ansträngt i nuläget på grund av personalsituationen. Många medarbetare är sjuka och då är det färre som kan dela på kvarvarande arbetspass. På en avdelning så har vi cirka 20 personer i personalen som är sjuka. Till det tillkommer några doktorer också, säger chefläkaren Jacob Wulfsberg.

ANNONS

Hur gör ni för att hantera det?

– Det vi har fått göra är att minska antalet vårdplatser och ha fler patienter på andra avdelningar. Vi ser över bemanningssituationen, om personal från andra avdelningar kan gå in och stötta upp eller om personal kan ta extrapass.

Vilken avdelning är det som ni fått begränsa vårdplatserna på?

– Medicinavdelning 7. Det är en avdelning som inte har coronapatienter, vi försöker samla alla covid-patienter på en och samma avdelning, och det är en annan avdelning som vi kallar för epidemiavdelningen.

Har smittan letat sig vidare där den inte ska vara, alltså från covid-patienterna till andra?

– Inte som jag känner till. Men det är alltid svårt att avgöra och veta med säkerhet. Det gäller både medarbetare och patienter. Det är en sak om man söker för covid-19, men om man insjuknar efter ankomst till lasarettet så vet vi inte om man blivit smittad hemma eller på sjukhuset.

Hur påverkar detta patienterna?

– Överbeläggningar ökar risken för vårdskador. Men det är inget vi sett i nuläget och vi har just i dag ingen stor överbeläggning.

Följer ni trenden i övriga samhället, med att det ökar?

– Ja, tyvärr ser vi att det fortsätter att öka. Men vi hoppas på en platå snart.

Vad kan allmänheten göra för att bistå sjukvården?

– Hålla avstånd, inte träffas i onödan, undvika trängsel. Inte ordna eller gå på julmiddagar och dylikt i nuläget. Så kan man begränsa pandemin och minska risken för att fler insjuknar och avlider.

Vårdförbundet: ”Otroligt ansträngt”

Maria Adrell, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på lasarettet, tecknar en liknande bild:

– Det är otroligt ansträngt, med sjuk personal och sjuka patienter. Du ska stanna hemma om du har symptom. Det är nolltolerans mot symptom. Vi drabbas av karantän och sådana saker också, även de som har anhöriga som är sjuka stannar hemma.

Och även hon vädjar till allmänheten:

– Lyssna på alla råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Undvik att gå ut, håll dig borta från folksamlingar och stanna hemma om du har minsta lilla symptom.

Gör arbetsgivaren tillräckligt?

– Ja, det är svårt att göra något i den här situationen.

Kommunal: ”Måste hjälpa varandra”

Mikael Sjöberg, huvudskyddsombud för Kommunal på lasarettet, lämnar rapporter om läget varje torsdag. Han beskriver situationen på ett liknande sätt:

– Läget är absolut ansträngt. Inte bara på epidemiavdelningen, utan personalmässigt på andra avdelningar också. Folk är hemma med symptom och inväntar provsvar. Vi vet inte om det är vanlig influensa eller vad det landar i, men man ska vara hemma vid minsta symptom.

Hur påverkar det era medlemmar?

– Man måste hjälpa varandra över gränserna, gå in på andra vårdavdelningar och hjälpa till. I sådana här prekära situationer får vi hjälpas åt. Personalen, som är ganska så ansträngt, gör ett gott jobb.

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-patienter på sjukhusen i Västra Götaland

LÄS MER:Kampen efter coronaviruset

LÄS MER:Coronadrabbade paret hyllar vården

ANNONS