Trevnaden – en efterlängtad mötesplats tillbaka

Efter ett långt coronauppehåll har Trevnaden, en mötesplats för Vårgårdas pensionärer, öppnat igen.
– Det betyder väldigt mycket att få komma hit, säger Berit Karlsson, en av stammisarna.
Samtidigt finns en oro över framtiden då träffarna numera är helt beroende av privata initiativ.

ANNONS
|

LÄS MER:Kultur- och fritidschefen: ”Tror det här blir en nytändning”

Trevnaden öppnade för några år sedan och är en samlingssal i samma hus som seniorboendet på Floragatan i Vårgårda. Varje vardag finns möjlighet att äta gemensam lunch där, och med jämna mellanrum arrangeras olika aktiviteter för äldre.

När AT tittar in är det pensionärsföreningen SPF Vitalia som har skickat två DJ:s, Lars Lindblad och Alvar Carlsson, för att hålla i Skivor till kaffet. Det spelas välbekanta låtar, dricks kaffe och äts hembakad äppelkaka.

Det sistnämnda ett bidrag av en ganska nybliven pensionär i Vårgårda.

– Jag satte upp en affisch på biblioteket att vi gärna tar emot fikabröd och då hörde den här kvinnan av sig och erbjöd sig att baka. Förut har vi köpt kakor men det är ju alltid trevligt med hembakat, säger Robert Almqvist.

ANNONS

Tidigare har han både planerat in och ansvarat för aktiviteterna på Trevnaden i egenskap av kommunens aktivitetssamordnare. Den tjänsten har nu upphört. Istället har Robert Almqvist fått en delad tjänst inom kommunen, där han jobbar 50 procent som folkhälsostrateg och 50 procent som kultursamordnare.

Det betyder väldigt mycket att få komma hit. Synd att inte fler söker sig hit egentligen.

Två uppdrag som enligt Robert själv flyter in lite i varandra eftersom kulturevenemang kan ses som friskvård. Den här onsdagen gästar han hur som helst Trevnaden som helt klart betyder mycket som mötesplats för många äldre Vårgårdabor.

– Det betyder väldigt mycket att få komma hit, menar Berit Karlsson som sitter bredvid AT:s reporter vid fikabordet.

– Synd att inte fler söker sig hit egentligen, fortsätter hon. Det finns nog pensionärer som bor lite utanför samhället som inte känner till det eller vet att de är välkomna.

Det finns ingen oro, för covid menar jag?

– Nej, många av oss har fått tredje sprutan. Det här är inte stället där man känner att man utsätter sig för risk. Men jag hade nog inte satt mig på tåget till Stockholm för att gå på operaföreställning eller så...

Däremot verkar det finnas en oro över att kommunen inte längre har en aktivitetssamordnare och att aktiviteter för äldre numera bygger på privata initiativ. Berit Karlsson påtalar att hon i höstas skrev en insändare i AT om den här frågan, och berättar att hon fortfarande inte har sett något svar från kommunen.

För oss äldre betyder det så otroligt mycket att man får gå utanför sin dörr, se till att man är fräsch, inte bara gå hemma och dega.

– Det tycker jag är urdåligt! Sådan här verksamhet kan inte skötas av volontärer. Man borde ta tillvara på den här fina samlingssalen istället för att avveckla, anser Berit.

Robert är saknad?

– Ja, han har varit kanonbra! För oss äldre betyder det så otroligt mycket att man får gå utanför sin dörr, se till att man är fräsch, inte bara gå hemma och dega.

– Det är likadant för de boende på Kullingshemmet, och särskilt de på Björnen. De saknar Robert något enormt, tillägger namnen och bordsgrannen Berith Flodin.

Robert Almqvist själv förstår till viss del de besvikna känslorna. Samtidigt är han övertygad om att Trevnaden kommer att leva vidare som mötesplats även utan honom.

– Det är klart att det var smidigt när jag skötte allt, men det finns ändå väldigt många kommuner där det bygger på frivilliga insatser, säger han och berättar att det framöver finns aktiviteter inbokade på Trevnaden med bland andra Röda Korset och lokala kyrkor.

LÄS MER:Räkna med stök på biblioteket

LÄS MER:Patrik Ekelund sålde vandrarhem – till sig själv

ANNONS