Vandrarhemslängorna på Tånga hed är enligt Håkan Olsson, nuvarande vd för Tångahallen AB, i varierande skick. Minst fem av dem hyrs i alla fall ut sommartid till evenemangsgäster.
Vandrarhemslängorna på Tånga hed är enligt Håkan Olsson, nuvarande vd för Tångahallen AB, i varierande skick. Minst fem av dem hyrs i alla fall ut sommartid till evenemangsgäster. Bild: Philip Mauritzson

Patrik Ekelund sålde vandrarhem – till sig själv

Patrik Ekelund, dåvarande vd för Tångahallen AB, var med och bestämde priset på de vandrarhemslängor som skulle säljas till hans eget företag, Nöjeskonsult i Väst. Själv ser han inget problem med att han satt på dubbla stolar.
– Inte alls! Det var så självklart både för köparen och säljaren, säger Ekelund till AT.

ANNONS
|

LÄS MER:Tångahallen AB sålde hus till släkting: ”Klantigt gjort av oss”

Försäljningen av de sex vandrarhemslängorna på Tånga hed skedde i våras, i samma veva som en villa på området, den så kallade förvaltarbostaden, såldes till Patrik Ekelunds släkting. Det sistnämnda en försäljning som först P4 Sjuhärad och sedan även AT berättat om.

Ekelund satt på vd-stolen i Tångahallen AB vid båda försäljningarna. Däremot ska han inte ha skrivit på köpekontraktet som säljare vid försäljningen av vandrarhemslängorna, vilket han gjorde när förvaltarbostaden såldes.

– Jag var med som vd men jag skrev inte under kontraktet. Där var det ju mer klart eftersom jag själv var köparen, det var så uppenbart. Det var klantigt att jag skrev under när vi sålde förvaltarbostaden, säger Patrik Ekelund.

ANNONS
Patrik Ekelund, vd för Nöjeskonsult i Väst, var även vd för Tångahallen AB då affären med vandrarhemslängorna gjordes upp. Själv ser han inga problem med det.
Patrik Ekelund, vd för Nöjeskonsult i Väst, var även vd för Tångahallen AB då affären med vandrarhemslängorna gjordes upp. Själv ser han inga problem med det. Bild: Jenny Schagerlind

De sex längorna, som såldes för 1,2 miljoner kronor till Patrik Ekelunds företag Nöjeskonsult i Väst AB, används sommartid som vandrarhem. Rummen hyrs ut till evenemangsgäster på Tånga hed.

Du ser inga problem med att du var vd i bolaget som sålde till ditt eget företag?

– Inte alls! Det var så självklart både för köparen och säljaren. Vårgårda IK ville ju inte driva den verksamheten längre.

Vem satte priset, 1,2 miljoner?

– Det gjorde styrelsen. Det var ett överpris... eller ja överpris, men det var ett bra pris, menar Patrik Ekelund och säger att vandrarhemslängorna är i dåligt skick och skulle behöva renoveras.

– Det är masonitskivor och du kan titta rätt in på en del ställen.

Du som vd hade inget med prissättningen att göra?

– Det är klart att jag fanns med i en diskussion. Vi bor i Vårgårda allihopa. Vi som satt i den här styrelsen känner varandra väl och springer på varandra hela tiden. Det var en diskussion som pågick i flera, flera månader.

Och vad händer nu, ska du renovera vandrarhemslängorna?

– Jag vet inte om jag orkar det nu, om jag orkar göra klart..., svarar Patrik Ekelund och syftar på den senaste tidens mediebevakning där han har hamnat i fokus.

– Men ja det var ju tanken, fortsätter han. Att jag skulle ta ett banklån och renovera längorna. De skulle behöva tilläggsisoleras och få nya fönster och ny panel.

Håkan Olsson, idag tillförordnad vd för Tångahallen AB, bekräftar att priset var något som diskuterades av alla tre styrelsemedlemmarna.

Borde inte Patrik ha klivit åt sidan i de diskussionerna?

– Ja, men vad ska man göra om man inte kan diskutera priset med köparen?

Fast han borde väl inte ha varit med i de diskussionerna som säljare? Han satt ju på dubbla stolar.

– Jo, på sätt och vis gjorde han det. Men även jag och Pelle (Sjöstrand) pratade om priset ensamma och naturligtvis även med styrelsen i Vårgårda IK, och alla parter tyckte det var bra. VIK ville ju inte fortsätta hyra ut längan, de tyckte inte det hörde till deras kärnverksamhet.

Gjordes någon oberoende värdering av längorna?

– Egentligen inte. Kommunen hade ju en värderingsman som värderade den väldigt högt. Sedan gjordes en besiktning och då kom man fram till att tomten var värd 3,7 miljoner och både förvaltarbostaden och längorna värderades till 0 kronor.

Tycker du inte att det är märkligt, för det är klart att de är värda mer än 0 kronor?

– Det var bara en passus i det hela att de nedvärderade byggnaderna.

Vad var det som avgjorde prissättningen på förvaltarbostaden och vandrarhemslängorna, då?

– Det var flera faktorer, bland annat tomtstorlekarna och kvalitén på objekten.

Var inte inkomsterna från uthyrningen av längorna en faktor?

– Jo, självklart, säger Håkan Olsson men kan inte på rak arm svara på hur stora inkomsterna är en normalsommar.

AT har bett Håkan Olsson om att få se siffror från sommaren 2019, men har ännu inte fått återkoppling. Även Patrik Ekelund har fått frågan men vill inte svara på den eftersom han inte längre är vd i det bolag som drev vandrarhemmet 2019. Han hänvisar därför frågan till Håkan Olsson.

LÄS MER:Vårgårda toppar smittstatistiken: "Visste vi skulle sticka ut"

LÄS MER:Juligt och spexigt i vinnande skyltfönstret

ANNONS