Vårgårdas utbildningschef Malin Lindberg har en krisplan redo om sjukfrånvaron i skolorna skulle bli ännu högre. Men hon oroar sig också för elevernas skolresultat på sikt.
Vårgårdas utbildningschef Malin Lindberg har en krisplan redo om sjukfrånvaron i skolorna skulle bli ännu högre. Men hon oroar sig också för elevernas skolresultat på sikt. Bild: Vårgårda kommun

Covidsmitta på alla Vårgårdas skolor – finns en krisplan

Covidsmittan finns nu på alla skolor i Vårgårda kommun. Över en fjärdedel av eleverna och personalen är borta. Utbildningschef Malin Lindberg är rädd att det ska påverka elevernas resultat på sikt.
– Det är väl egentligen vår största farhåga, säger hon.

ANNONS

I början av veckan mättes sjukfrånvaron på samtliga skolor i Vårgårda och det visade sig då att 26 procent av eleverna och 28 procent av skolpersonalen var hemma.

Exakt hur många som har covid är oklart, men att smittan finns på alla enheter bekräftar Malin Lindberg.

– Det är svårt att veta hur många covidfall vi har just nu. Det har varit svårt att få tag i tester, så alla har nog inte testat sig eller fått svar än. Det finns nog ett mörkertal där, gissar Lindberg.

För att lösa situationen har man tillfälligt slagit ihop klasser på en del skolor.

ANNONS

– Är det väldigt få i en klass får man göra så för att kunna bedriva undervisning. Och det är likadant i förskolan, där har man också fått slå ihop en del barngrupper.

På några skolor har rektorn vädjat om att hålla fritidsbarn hemma efter skoltid om man har möjlighet.

Över en fjärdedel av eleverna och personalen i Vårgårdas skolor är sjuka. På flera håll har man fått slå ihop klasser för att kunna bedriva undervisning.
Över en fjärdedel av eleverna och personalen i Vårgårdas skolor är sjuka. På flera håll har man fått slå ihop klasser för att kunna bedriva undervisning. Bild: Jenny Schagerlind

Skulle sjukfrånvaron bli ännu högre har kommunen en krisplan redo.

– Då får vi gå över till fjärrundervisning för de elever där det går, säger Malin Lindberg. Främst på högstadiet, men kanske även för årskurs 4-6. Och prioritera närundervisning för de yngsta eleverna.

Är det något i nuläget som tyder på att det kommer bli värre?

– Nej, vår förhoppning är att den värsta perioden har blåst över. Karantänsreglerna har ju till exempel ändrats så vi kan nog se små ljusningar framöver.

Det är klart att det inte blir samma kvalitet i undervisningen när man sitter hemma och ska följa med via en dator.

Samtidigt finns det en oro för hur den höga sjukfrånvaron både det här och förra läsåret påverkar elevernas resultat. Är man borta många dagar på en termin är det lätt att halka efter.

– Det är väl egentligen vår största farhåga, och den finns i hela skolsverige. Det är klart att det inte blir samma kvalitet i undervisningen när man sitter hemma och ska följa med via en dator, säger Malin Lindberg.

En liten oro finns också att det nuvarande tänket – att man håller sina barn hemma vid minsta symtom – ska hänga kvar även om pandemin klingar av. Malin Lindberg hoppas att lärare skickar hem skoluppgifter i den mån krassliga elever orkar jobba hemifrån.

Hon säger att det även kan bli aktuellt att utöka den så kallade lovskolan, då elever får chansen att jobba i kapp under skollov.

– Idag är den från årskurs 6 och uppåt men vi kanske ska utöka det och ha den för fler årskurser.

LÄS MER:Hälften av skolpersonalen borta: ”Får hitta lösningar dag för dag”

LÄS MER:Vikariebrist på Vårgårdas förskolor

ANNONS