Bild: Filippa Eckert

Vikariebrist på Vårgårdas förskolor

I Vårgårda kommun råder det en ständig brist på vikarier inom barnomsorgen. Nu när fler anställda än vanligt är sjukskrivna blir situation ansträngd, och kommunen vädjar om att hålla 15-timmarsbarn hemma.
– Vi behöver vara på tårna, menar utbildningschef Malin Lindberg

ANNONS
|

På sin hemsida konstaterar Vårgårda kommun att smittspridningen av covid är fortsatt hög och påverkar både skolan och barnomsorgen. Man passar därför på att be de föräldrar som har barn med en 15-timmarsplacering på förskolan att just nu hålla barnen hemma, om det är möjligt.

– Det är ett önskemål vi har, betonar Malin Lindberg, Vårgårdas utbildningschef.

– Det är inte meningen att man ska behöva anlita mor- och farföräldrar eller grannar som barnvakter, men om man kan hålla sitt barn hemma så underlättar det för oss.

Vi annonserar löpande efter fler vikarier till barnomsorgen. Under våra toppar då många är borta är det svårt att få vikarierna att räcka till.

Malin Lindberg beskriver situationen inom barnomsorgen som ansträngd men under kontroll. Varje dag får förskolorna lista hur många barn och anställda som är sjuka för att man ska få en överblick av läget.

ANNONS

Utifrån listan hamnar enheten på grönt, gult eller rött. Grönt innebär undervisning enligt schemat, gult att läget är ansträngt och kan kräva tillfälliga omplaceringar och rött att enheten behöver akut hjälp.

Malin Lindberg, utbildningschef i Vårgårda kommun.
Malin Lindberg, utbildningschef i Vårgårda kommun. Bild: Vårgårda kommun

– I nuläget har vi grönt på flera enheter och gult på några, berättar Malin Lindberg – och medger att vikariepoolen inte alls är så stor som de skulle önska.

– Vi annonserar löpande efter fler vikarier till barnomsorgen. Under våra toppar då många är borta är det svårt att få vikarierna att räcka till. Till exempel i februari som ju brukar kallas ”vabruari”, men även innan jul var det tufft.

Trots att kommunen inte kräver pedagogisk utbildning av sin timvikarier har man alltså för få och ser gärna att intresserade personer hör av i sig.

– Just nu är det fler sjukskrivna än normalt inom förskolan. Det blir ju så med de nya karantänsreglerna, påpekar Lindberg.

LÄS MER:4H-föreningen på Tånga startar månadsklubb för de yngsta

LÄS MER:Polisstationen i Vårgårda växer

ANNONS