Sjukfrånvaron är just nu rekordhög inom skolan och barnomsorgen i Herrljunga. ”Man har dialog och får hitta lösningar dag för dag”, säger kommunens bildningschef Annica Steneld till AT.
Sjukfrånvaron är just nu rekordhög inom skolan och barnomsorgen i Herrljunga. ”Man har dialog och får hitta lösningar dag för dag”, säger kommunens bildningschef Annica Steneld till AT. Bild: Philip Mauritzson

Hälften av skolpersonalen borta: ”Får hitta lösningar dag för dag”

Uppemot 50 procent av personalen inom skola och barnomsorg är just nu borta i Herrljunga kommun. Bildningschef Annica Steneld har aldrig tidigare varit med om en högre sjukfrånvaro.
– Nej, så här ansträngt har vi aldrig haft det... Vi bara längtar tills den här vågen är över.

ANNONS
|

Den stora smittspridningen av covid påverkar många arbetsplatser just nu. Några som nära nog går på knäna är skolpersonalen i Herrljunga kommun. Uppemot hälften av kollegorna är sjukskrivna med egna symtom, vabbar eller sitter i familjekarantän.

– Man har dialog och får hitta lösningar dag för dag, konstaterar Annica Steneld. Vi har inte behövt stänga någon enhet i alla fall och har fortfarande undervisningen fysiskt.

Även bland eleverna i grundskolan är sjukfrånvaron hög, omkring en tredjedel är borta. För att få ihop undervisningen och begränsa smittspridningen så mycket det går har bildningsförvaltningen vidtagit flera åtgärder.

– I vanliga fall körs elever på byskolorna till andra skolor för att ha slöjd och hemkunskap men det gör vi till exempel inte i nuläget. En åtgärd som en rektor i förskolan fått vidta är att säga att man just nu inte tar emot 15-timmarsbarn på en av avdelningarna.

ANNONS
Ännu har ingen skola behövt stänga men situationen är ansträngd, och det pusslas varje dag för att kunna hålla undervisningen igång.
Ännu har ingen skola behövt stänga men situationen är ansträngd, och det pusslas varje dag för att kunna hålla undervisningen igång. Bild: Philip Mauritzson

Även på gymnasiet är det hög sjukfrånvaro, säger Annica Steneld.

– Men där är det lite lättare för där kan de köra en del lektioner digitalt.

Har ni någonsin tidigare haft så här hög sjukfrånvaro bland personalen?

– Nej, så här ansträngt har vi aldrig haft det. Alla gör ett fantastiskt jobb och kämpar. Vi bara längtar tills den här vågen är över.

Hur är det med tillgången på vikarier?

– Det har varit en bristvara ända sedan pandemin drog igång, om jag ska vara ärlig. Vi jobbar kontinuerligt med att hitta vikarier. Det är inte alltid man kan hoppa in på studs heller, de ska ju ha en introduktion först.

LÄS MER:Vikariebrist på Vårgårdas förskolor

LÄS MER:Herrljunga socialförvaltning går upp i krisledning

ANNONS