Socialchefen Sandra Säljö ger inga större förhoppningar om en återgång till det gamla nattschemat för vårdpersonalen i Herrljunga.
Socialchefen Sandra Säljö ger inga större förhoppningar om en återgång till det gamla nattschemat för vårdpersonalen i Herrljunga. Bild: Stefan Berg

Säljö om nattschemat: ”Beslutet kvarstår”

Efter AT:s artiklar om missnöjet över nattschemat i vården väljer socialchef Sandra Säljö nu att ge en replik. Svaret som kommer via mejl är att någon översyn inte kommer göras och att det tidigare beslutet står fast.

ANNONS
|

I två artiklar förra veckan berättade vårdpersonal i Herrljunga om sitt nattschema. Ett schema som beskrivs som stressigt och slitigt med fler nätter per månad för samma lön.

Ett år efter schemaändringen är missnöjet så utbrett, även bland dag-och kvällspersonalen, att facket har begärt en ny översyn av förvaltningen.

Men någon sådan kan man inte vänta sig, hälsar Herrljungas socialchef Sandra Säljö via AT. Efter att flera gånger ha försökt nå Säljö på telefon för att prata om nattschemat väljer hon till slut att svara via mejl.

Där skriver hon bland annat:

"Det pågår ingen översyn, beslutet kvarstår och är förhandlat på facklig samverkansgrupp. Facket har däremot fört fram att man vill ha en uppföljning av förändringen vilket kommer att genomföras under våren 2022. Förändringen från tio timmars natt till nio timmars natt följer all lagstiftning gällande arbetstider, veckovila med mera. ”

ANNONS

Sandra Säljö hänvisar också till sitt svar på en socialdemokratisk motion i frågan från juni 2021. Där motiveras schemaändringen med att socialförvaltningen ska jobba mot heltid som norm. Något SKL och Kommunal kom överens om i ett avtal redan 2016.

”Förändringen från tio timmars natt till nio timmars natt har varit en förutsättning för att genomföra politikens intentioner om heltid som norm med deltid som möjlighet......Att återgå till 10 timmars natt kommer att få konsekvenser då förvaltningen inte kommer att klara att planera ut den mertid som heltid som norm innebär. Konsekvensen kan bli att vi inte kan erbjuda heltid som norm och ytterst att personal blir övertaliga,” heter det i motionssvaret.

Sandra Säljö påpekar också att ett nytt kollektivavtal börjar gälla den 14 mars som kommer att leda till färre nätter utslaget på en 12-veckorsperiod. Det kommer då i stort sett att bli lika många nätter under tolv veckor som med det gamla nattschemat.

LÄS MER:Fler jobbnätter för samma lön – nu slåss facket för nytt schema

LÄS MER:Nattarbetaren Sandra: ”Jättetråkigt att kommunen inte lyssnar på oss”

ANNONS