Det nuvarande arbetsschemat har fått flera nattarbetare inom vården i Herrljunga att gå ner i arbetstid.
Det nuvarande arbetsschemat har fått flera nattarbetare inom vården i Herrljunga att gå ner i arbetstid. Bild: Staffan Gustafsson

Fler jobbnätter för samma lön – nu slåss facket för nytt schema

Protesterna hjälpte inte. För ett år sedan fick all vårdpersonal som jobbar natt i Herrljunga kommun nytt arbetsschema. Ett schema som innebär fler nätter i månaden för samma lön. Nu begär facket en översyn.

ANNONS
|

LÄS MER:Nattarbetaren Sandra: ”Jättetråkigt att kommunen inte lyssnar på oss”

Det nya schemat som började gälla för ett år sedan innebär en timmes kortare nattpass men i gengäld fler jobbnätter per månad.

– Man ändrade från tio timmar per natt till nio. Det betyder att nattpersonalen ska vända på dygnet fler nätter i månaden, för de ska fortfarande arbeta sina timmar. De som jobbar natt är inte glada över det här, och det påverkar även dag- och kvällspersonalen som ska täcka upp för de timmar nattpersonalen inte jobbar, säger Kommunals Anna Ågestedt.

Själv jobbar hon på ett äldreboende i kommunen och menar att dag- och kvällspersonalen på boendena också är missnöjda med det nuvarande nattschemat.

ANNONS

– Kvällspersonalen får nu jobba en halvtimme längre och slutar inte förrän 22. Och dagpersonalen måste börja redan vid halv 7 istället för 7. Den halvtimmen gör ganska mycket, speciellt om du har en bit att åka och kanske dessutom har småbarn.

Merparten av de vårdanställda med nattschema jobbar deltid. Enligt Anna Ågestedt har de nya arbetstiderna gjort att flera nattarbetare har gått ner ytterligare i arbetstid.

Kommunen är såklart nöjda men personalen är det inte.

Det utbredda missnöjet över nattschemat har gjort att facket nu begär en översyn från förvaltningens sida. Schemaändringen för ett år sedan föregicks av fackliga förhandlingar där kommunen valde att inte lyssna på fackets synpunkter.

– Kommunen är såklart nöjda men personalen är det inte, säger Anna Ågestedt med eftertryck.

– Det är inte bra att vända på dygnet fler nätter, det sliter såklart hårdare på kroppen, tillägger hon.

Jag har blivit tröttare av att vända på dygnet mer. Man ser på nattpersonalen att de börjar bli slutkörda, åtminstone är det så här på Hemgården där jag jobbar.

Evelina Larsson, som även hon företräder Kommunal och själv har en nattjänst i kommunen, är också missnöjd med schemat.

– För att jag skulle få ihop mitt schema har jag behövt gå ner 10 procent i arbetstid, berättar hon. Det innebär ju även att jag får 10 procent mindre i lön. Jag har blivit tröttare av att vända på dygnet mer. Man ser på nattpersonalen att de börjar bli slutkörda, åtminstone är det så här på Hemgården där jag jobbar.

Märks det på något sätt, i fler sjukskrivningar till exempel?

– Flera har tagit ut mer semester. Folk sjukskriver sig inte, de är så plikttrogna, menar Evelina.

AT har sökt socialchef Sandra Säljö, men inte fått tag i henne.

LÄS MER:Vårdanställda i Herrljunga vittnar om härskarteknik

ANNONS