Vårdpersonal i Herrljunga upplever att de blir ifrågasatta av sina chefer om de sjukskriver sig eller vabbar. Enligt Kommunals representant Anna Ågestedt är uppgifterna inte nya och har lyfts tidigare.
Vårdpersonal i Herrljunga upplever att de blir ifrågasatta av sina chefer om de sjukskriver sig eller vabbar. Enligt Kommunals representant Anna Ågestedt är uppgifterna inte nya och har lyfts tidigare. Bild: Stefan Bennhage

Vårdanställda i Herrljunga vittnar om härskarteknik

De uppgifter som nyligen kom fram på ett möte med vårdpersonal i Herrljunga chockade LO-ordföranden Ronny Norrman. Som han uppfattar det råder det en skrämmande tystnadskultur inom socialförvaltningen.
Till AT säger Kommunals förtroendevalda Anna Ågestedt att uppgifterna inte är nya för henne.

ANNONS
|

Mötet med de vårdanställda i Herrljunga kommun skulle egentligen handla om arbetstiderna men kom till stor del handla om något helt annat. Om härskarteknik bland cheferna.

Efteråt valde Ronny Norrman att skriva en debattartikel i Knallebladet, som publicerades häromveckan. Till AT säger han att uppgifterna som kom fram på mötet var helt nya för honom.

Vad fick du höra på mötet?

– Ja, att cheferna ifrågasätter om de anställda verkligen är sjuka, och att de ringer och tjatar varje dag att de ska komma in och jobba. Och samma sak om de vabbar.

– Det kan alltid vara en och annan som gnäller på en arbetsplats. Men här var det såpass många som berättade det här att jag blev förvånad.

ANNONS

Med på mötet var Kommunals representant Anna Ågestedt, som efteråt ska ha bekräftat för Ronny Norrman att uppgifterna stämmer.

I en replik på Norrmans insändare, publicerad i samma nummer av Knallebladet, skriver socialchefen Sandra Säljö att hon inte känner igen den bild som målas upp. Hon menar att de påstådda problemen aldrig har lyfts i något fackligt möte. Hon hävdar också att cheferna generellt får gott betyg i anonyma medarbetarundersökningar som gjorts.

– Säljös svar är ju väntat, tycker Ronny Norrman. Jag tror att mycket stannar på varje enhet och att hon aldrig får reda på det här. Det här är bara min personliga uppfattning men jag tror att de äldre, som inte har så långt kvar till pensionen, inte orkar bråka och de yngre har kanske inte fast jobb och vågar därför inte.

Du skriver i din insändare att det ”råder en skrämmande tystnadskultur i Herrljunga”. Det är så du uppfattar det?

– Ja, om folk pratar med sina chefer om det men det inte kommer fram till Sandra Säljö måste det ju stanna någonstans på vägen. Det betyder att inte heller politikerna får reda på det och kanske därför fattar fel beslut.

Anna Ågestedt bekräftar för AT att uppgifterna som kom fram på mötet med Norrman inte var nya för henne. Hon säger också att personalens åsikter har lyfts tidigare i samverkansmöten.

– Mer än så vill jag inte kommentera det här i nuläget eftersom vi för samtal om det just nu.

Socialchef Sandra Säljö har valt att svara på AT:s frågor via mejl. Hon skriver att hon tycker det är olyckligt att personalen upplever sitt arbetsklimat på det här sättet, men vidhåller att hon inte har hört det tidigare. Säljö uppger att hon ännu inte lyft frågan med enhetscheferna men att ”vi just nu har en dialog om vad detta står för.”

LÄS MER:Uppretad stämning på möte om Orraholmen

LÄS MER:Snickaren Daniel en av vårdhjältarna: ”Viktigare med levande ting än döda”

ANNONS