Dennis Pavlovic, gymnasiechef i Alingsås.
Dennis Pavlovic, gymnasiechef i Alingsås. Bild: Mårten Öhman

Gymnasiet börjar med distansundervisning

Regeringen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gymnasier, komvux, yrkeshögskolor och universitet bedriver distansundervisning från och med i morgon. Detta på grund av det nya coronaviruset. Så blir det även i Alingsås.
– Vi känner tillförsikt och är väl förberedda när det gäller distansundervisningen, säger Dennis Pavlovic, gymnasiechef i Alingsås, till AT.

ANNONS
|

LÄS MER:Sundlergymnasiet skickar hem sina elever

Gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor och universitet rekommenderas distansundervisning från och med i morgon, till följd av det nya coronaviruset.

Det beskedet gav regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens under tisdagsmorgonen. En rekommendation som Alingsås kommun kommer att följa.

Gymnasieelever bedriver sina studier på distans, och alla elever får information via kommunens "Arena" och från sin mentor eller rektor.

Detta gäller såväl Alströmergymnasiet som Campus Alingsås så länge rekommendationen från Folkhälsomyndigheten kvarstår.

När det gäller vuxenutbildningen kommer distansundervisning erbjudas där det är möjligt. Varje elev får information separat om vad som gäller.

Elevhälsoarbetet fortgår dock för de elever som behöver det, och det finns även möjlighet att kontakta elevhälsan över telefon.

ANNONS

Det kommunala aktivitetsansvaret, Din väg, kommer att genomföra sin verksamhet som vanligt och caféet på Alströmergymnasiet håller öppet. Ledningsgrupp och administrativ personal kommer finnas tillgängliga på plats.

Alla elever och vårdnadshavare uppmanas att varje dag uppdatera sig via kommunens informationskanaler www.alingsas.se och www.arena.alingsas.se för att ta del av senaste information kring skolverksamheten.

– Vi känner tillförsikt och är väl förberedda när det gäller distansundervisningen, säger gymnasiechefen Dennis Pavlovic till AT.

Hur har beskedet tagits emot av kollegiet?

– Väldigt bra. Jag kan inte tala för hela kollegiet. Men det uppskattades att vi lade in dessa två studiedagar, så att vi kunde förbereda oss.

– Vi har elever som kanske inte kan jobba på distans. Så enstaka elever kommer vara här. För vi måste säkerställa skolgången.

– Elevhälsan, skolledningen och administrationen kommer att ha öppet.

Vi är så bra förberedda som vi kan vara i en sådan situation. Vi har bra infrastruktur för sådana här saker, nästan alla elever har tillgång till en egen dator.

Markus Danielsson jobbar som lärare i engelska och samhällskunskap på Alströmergymnasiet och är lokalombud för Lärarnas Riksförbund på skolan.

– Vi har haft två extrainsatta studiedagar eftersom vi misstänkte att något sådant skulle kunna hända. Alla lärare har jobbat för att förbereda fjärrundervisning och vi har tittat på hur vi ska kunna lösa det. Vi är så bra förberedda som vi kan vara i en sådan situation. Vi har bra infrastruktur för sådana här saker, nästan alla elever har tillgång till en egen dator.

– Samtidigt blir det en stor utmaning, särskilt för yrkesämnena. Och det blir en stor arbetsbörda att planera och ställa om.

Hur funkar det för dig?

– För mig är det färre problem än för många andra. Jag är lärare i engelska och samhällskunskap. Det är svårare för de som har yrkesprogram som bygg och vård- och omsorg. Och det blir betydligt svårare med naturvetenskapliga ämnen som kemi, fysik och teknik där man är beroende av material.

Hur skolan ska få in bedömningsunderlag på ett vettigt sätt är en annan sak som måste lösas.

– Det finns många utmaningar, men det är mycket aktivitet för att lösa det tillsammans.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson, Moderaterna, säger så här om rekommendationen från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

– Jag tycker det är rimligt och väl avvägt faktiskt. Och jag tycker man riktar in sig på en målgrupp som kan klara sig själva och studier i hemmet.

Beskedet från regeringen var även att man förbereder sig för en stängning av skolor och förskolor, men inget sådant beslut har ännu fattats. Så här säger Daniel Filipsson om hur kommunen förbereder sig för det.

– Genom att ha en planering för hur vi kan säkerställa behovet av barnomsorg för de vårdnadshavaren som har en särskilt samhällsviktig uppgift. Det är en prioritet. I övrigt planerar vi för att ställa om vår organisation utifrån ett stort sjukdomsbortfall. Så det är två delar i detta.

LÄS MER:Inspelade lektioner lösning på Kunskapskällan

LÄS MER:Rekommenderar att gymnasieskolor stängs

ANNONS