Sundlergymnasiet i Vårgårda följer regeringens direktiv och inför distansundervisning. "Det är viktigt att vi litar på de experter vi har och har förtroende för de beslut de tar", säger gymnsiechef Thomas Johansson.
Sundlergymnasiet i Vårgårda följer regeringens direktiv och inför distansundervisning. "Det är viktigt att vi litar på de experter vi har och har förtroende för de beslut de tar", säger gymnsiechef Thomas Johansson. Bild: Urban Kärvling

Sundlergymnasiet skickar hem sina elever

Sundlergymnasiet skickar hem sina elever i eftermiddag, och inför distansundervisning från och med imorgon. Beskedet möttes inte av något jubel bland eleverna – snarare tvärtom.

ANNONS
|

LÄS MER:Rekommenderar att gymnasieskolor stängs

– De inser att det här inte innebär att de är lediga, utan bara att de ska jobba hemifrån, säger Thomas Johansson, skolchef för gymnasiet i Vårgårda.

Man kanske tycker det känns tråkigt socialt, att inte få träffa sina klasskamrater?

– Ja, det är snarare de reaktionerna.

Om Folkhälsomyndigheten säger att det här är det bästa, så tänker jag att det är det.

"Viktigt att lita på experterna"

Beslutet att införa distansundervisning togs i samråd med rektorn Maria Eriksson Svanberg strax efter regeringens presskonferens på tisdagsförmiddagen. Rekommendationen till alla huvudmän för Sveriges gymnasieskolor är att stänga till vidare, och Thomas Johansson är övertygad om att de flesta följer det.

– Det är viktigt att vi litar på de experter vi har och har förtroende för de beslut de tar, menar han. Om Folkhälsomyndigheten säger att det här är det bästa, så tänker jag att det är det.

ANNONS

Målet - läsa enligt ordinarie schema

Thomas Johansson konstaterar att utmaningen att undervisa på distans kommer att bli olika stor beroende på vilket ämne man är lärare i.

Vår ambition är att läsa enligt ordinarie schema så långt det går.

Under eftermiddagen kommer han att hålla ett möte med personalen där man ska gå igenom arbetssätt och se till att alla behärskar den digitala tekniken.

– Vår ambition är att läsa enligt ordinarie schema så långt det går, och på samma tidpunkt som eleverna brukar ha sina olika ämnen. Lärare kommer att finnas tillgängliga digitalt. Exakt i vilken form håller vi på att titta på just nu.

Redan hög sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron bland eleverna är redan ganska hög på Sundlergymnasiet. 50 av skolans 350 elever är för närvarande hemma. Thomas Johansson tror visserligen inte att det handlar om corona i de flesta fall, utan lindrigare förkylningar.

Eleverna kommer att få ta ett större ansvar för sitt lärande nu.

Distansundervisning kommer inte enbart innebära en utmaning för personalen, utan naturligtvis även för eleverna.

– Eleverna kommer att få ta ett större ansvar för sitt lärande nu. Men de kommer nog att anstränga sig lite extra mycket i den här situationen, det är i alla fall min förhoppning, säger Thomas Johansson.

LÄS MER:I spåren av coronaviruset - manar att handla med förstånd

ANNONS