Under sina elva år på Ica Maxi har Johan Kristiansson aldrig tidigare upplevt att hushålls- och toalettpapper sålt slut.
Under sina elva år på Ica Maxi har Johan Kristiansson aldrig tidigare upplevt att hushålls- och toalettpapper sålt slut. Bild: Johan Hallberg

I spåren av coronaviruset - manar att handla med förstånd

I livsmedelsbutikerna i Alingsås gapar flera hyllor tomma efter att folk har börjat hamstra varor i spåren av coronavisruset. Handla med förstånd! – det är uppmaningen från Johan Kristiansson, butikschef livs på Ica Maxi.

ANNONS
|

I takt med att coronaviruset har fått fäste har handlare runt om i landet märkt av att kunder allt mer börjar bunkra större mängder varor – allt ifrån toalettpapper till konserver. Även i Alingsås har man märkt av en tydlig förändring i köpmönstret, och det efter att det på flera håll börjat rapporteras om bunkring.

– Det satte egentligen igång på allvar i torsdags eftermiddag, säger Johan Kristiansson, butikschef livs på Ica Maxi.

Det som kunder har börjat att handla större mängder av är sådana varor som går att förvara länge utan att det blir dåliga. Det handlar bland annat om konserver, pulvermos, nudlar, tvål och handsprit.

ANNONS

– Ris, pasta och toalettpapper är sådant som det har varit kritiskt med under helgen. På vissa varugrupper har vi märkt hur försäljningen har ökat med hundratals procent, säger Johan Kristiansson, som menar att den värsta anstormningen verkar ha lagt sig.

– Vi hoppas och tror att det återgår till det normala, säger han.

Någon överhängande risk för att varor helt ska ta slut och folk bli utan mat finns inte enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som inte heller uppmanar till bunkring av större mängder varor i butik.

– När butikshyllorna står tomma så kan det lätt leda till en social oro. Men det är viktigt att komma ihåg att butikshyllorna fylls på. Just nu finns inga tecken på större störningar i varuflöden, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB, i en skriftlig kommentar.

När tidningen gjorde ett besök på Ica Maxi under måndagen pågick arbetet för fullt med att fylla på i hyllorna. Vissa varor kan ta längre tid att få in i sortimentet igen, och i vissa fall kanske kunder får nöja sig med andra varumärken än vad de är vana vid. Men någon risk för att butikshyllorna kommer att stå helt tomma en längre tid ser man inte heller lokalt.

– Nej, som läget ser ut just nu finns det inget som tyder på det, säger Johan Kristiansson som fortsätter:

– Tittar man på färskvaror är sortimentet precis som vanligt.

MSB:s rekommendation är att man ska kunna klara sig i några dagar genom att ha tillräckligt med mat och vatten hemma, men också att man har någon värmekälla och någon kommunikationsenhet.

– De rekommendationerna är framtagna för att vara förberedd för alla typer av kriser, inklusive naturkatastrofer, meddelar Anna Lindbäck på MSB.

ANNONS