Bild: Nettan Kock

Två dödsfall med covid-19 på Kullingshemmet i Vårgårda

Det står nu klart att två av de covidsmittade brukarna på Kullingshemmet har avlidit.
– En dog på boendet och en på sjukhus, berättar Vårgårdas vård- och omsorgschef Peter Andersson. I övrigt verkar man ha lyckats stoppa spridningen på boendet tack vare smittspårning.

ANNONS
|

LÄS MER:Nu 19 personer med covid-19 på Kullingshemmet

LÄS MER:Stort coronautbrott på äldreboende i Vårgårda – 18 personer sjuka

Sist AT rapporterade om coronautbrottet på Kullingshemmet i Vårgårda var 19 personer smittade, elva brukare och åtta anställda. Sedan dess har ytterligare en i personalen testats positivt för covid-19, men enligt Peter Andersson handlar det troligtvis om en annan smittväg i det fallet.

– Det var en allvarlig situation, och hela organisationen fick kraftsamla för att lösa den, konstaterar han. Hade alla blivit väldigt sjuka med en gång hade det blivit en stor belastning på personalen, men så har det inte riktigt varit.

”En bedömning läkaren har gjort”

Två av de smittade brukarna blev trots allt så allvarligt sjuka att de avled under förra veckan. En av dem fick aldrig sjukhusvård utan dog på boendet.

ANNONS

Varför lades personen inte in på sjukhus?

– Det är en bedömning som läkaren har gjort. Man har kommit överens om det i samråd med brukaren eller den anhörige. Det är inte heller helt säkert att covid var dödsorsaken i det fallet, det kan ha varit någon annan underliggande sjukdom, menar Peter Andersson.

Hälsoläget bra för övriga smittade

Hälsoläget för de övriga nio brukarna som hade smittats ska vara bra. Två har tillfrisknat, sju har lindriga symtom och är enligt Peter Andersson på bättringsvägen.

Läget är under kontroll även på personalsidan, där i stort sett alla anställda som smittats nu är friska och åter i tjänst.

Hur ser det ut på Vårgården och korttidsboendet?

– Vi har haft tre fall på korttiden, patienter som har kommit från sjukhuset och blivit friska hos oss. På Vårgården hade vi några fall i våras men inget nu, säger Peter Andersson.

LÄS MER:Covid-utbrott i Herrljunga

LÄS MER:Coronasmitta på äldreboende i Herrljunga

ANNONS