Bild: Stefan Berg

Coronasmitta på äldreboende i Herrljunga

Minst fyra personer har insjuknat i covid-19 på ett särskilt boende för äldre i Herrljunga. Dessutom har flera i personalen också testats positivt.

ANNONS
|

Förra veckan berättade AT om det stora coronautbrottet på Kullingshemmet där minst 19 personer konstaterats sjuka i covid-19. Nu har även ett särskilt boende i Herrljunga drabbats av smittan, vilket Borås Tidning var först med att berätta om.

– Smittan har diagnosticerats under mitten av januari. I dagsläget rör det som om fyra fall med bekräftad covid-19, säger Berith Källerklint, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, till AT.

Utöver det har även flera i personalen testats positivt. Hur många är oklart, men vikarier har behövt kallas in.

– Vi dokumenterar inte personal som testats positivt för covid-19. All frånvaro, oavsett orsak, påverkar bemanning på enheterna. För att upprätthålla en god och säker vård så tas alltid vikarier in vid frånvaro, säger Berith Källerklint.

ANNONS

Hur tillståndet är för de smittade eller om någon vårdas på sjukhus vill hon inte svara på. Ingen på särskilt boende i Herrljunga ska i alla fall ha avlidit på grund av covid-19.

När man konstaterar smitta, oavsett vilken, inom äldreomsorgen i Herrljunga arbetar man alltid utifrån kohortvård.

– Det innebär att man isolerar smittan. Alltså ett vårdrum med en patient, stängd dörr och konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner. Vi arbetar alltid utifrån basala hygienrutiner men vid en konstaterad eller misstänkt smittsituation så görs vissa tillägg, förklarar Källerklint.

De flesta boende på Hagen och Hemgården har nu fått den första vaccinationssprutan mot covid, men några som ingår i smittspårningen har tvingats vänta med vaccineringen.

Hur många ingår i smittspårningen kring de sjuka?

– Antalet som ingår i smittspårning är olika för varje individ som insjuknat. Vissa delar går ihop och vissa är isolerade händelser eller personer. Vi är däremot oerhört noga för att kartlägga vägen som smittan kan ta för att bryta smittvägarna och därmed hindra större smittutbrott, svarar Berith Källerklint.

LÄS MER:Nu 19 personer med covid-19 på Kullingshemmet

LÄS MER:Stort coronautbrott på äldreboende i Vårgårda – 18 personer sjuka

ANNONS