Att vattna i trädgården med vattenslang är just nu förbjudet i Vårgårda kommun.
Att vattna i trädgården med vattenslang är just nu förbjudet i Vårgårda kommun. Bild: Eric Johansson

Bevattningsförbud införs i Vårgårda

Från och med idag, tisdag, råder det bevattningsförbud i hela Vårgårda. I över en månad har vattenförbrukningen varit mycket högre än normalt utan att kommunen har kommit till rätta med problemet. Nu har man börjat provpumpa i två brunnar för att lösa situationen på sikt.

ANNONS

LÄS MER:Onormalt hög vattenförbrukning i Vårgårda

LÄS MER:Återigen hög vattenförbrukning i Vårgårda

Vårgårdas VA-chef Teresa Kalisky säger till AT att vattenförbrukningen för tillfället ligger 50 procent över det normala.

Redan i slutet av april gick kommunen ut och vädjade till Vårgårdaborna att spara på vattnet. Men problemet har kvarstått och någon vattenläcka har man inte heller hittat.

Därför införs nu ett bevattningsförbud som till att börja med gäller i två veckor. Förbudet innebär att man inte får vattna i trädgården med vattenslang, tvätta fordon eller fylla pooler.

– Förmodligen är det väldigt hög vattenförbrukning ute i hushållen, och då får vi göra så här. Vi vill ju att vattnet ska räcka till hygienbehov i första hand, säger Teresa Kalisky.

ANNONS

"Kan vara en eller flera läckor"

Hon är tveksam till att coronaeffekten – fler som tvättar händerna oftare – skulle vara enda förklaringen till den höga vattenförbrukningen.

– Vi har ingen särskild terori, medger Kalisky. Det kan ju vara en eller flera vattenläckor. Men det brukar synas genom att det sprutar någonstans eller blir vått på marken. Och nu är det ju rätt torrt ute...

För att lösa situationen mer långsiktigt har kommunen börjat provpumpa i två befintliga brunnar. Brunnarna har inte varit i bruk på ett tag, men förhoppningen är att man åter kan börja använda dem.

ANNONS