Spara på vattnet, uppmanar Vårgårda kommun.
Spara på vattnet, uppmanar Vårgårda kommun. Bild: Eric Johansson

Onormalt hög vattenförbrukning i Vårgårda

Vattenförbrukningen har den senaste veckan varit ovanligt hög i Vårgårda. Kommunen uppmanar därför Vårgårdaborna att spara på vattnet. Gata- och VA-chefen Teresa Kalisky utesluter inte att en vattenläcka är orsaken.

ANNONS

LÄS MER:Vattenläcka i Alingsås - flera hushåll utan vatten

Hon tror att det i så fall rör sig om en mindre läcka, som man ännu inte har lokaliserat. Men Kalisky ser även andra tänkbara förklaringar till den höga vattenförbrukningen.

– Någon framförde tanken om att den lösa jord som flög in över Vårgårda häromveckan kan ha lett till att många tagit fram sina vattenslangar för att spola av fasader och annat.

Vänta med att fylla poolen

Oavsett vad anledningen är manar kommunen nu Vårgårdaborna att vara återhållsamma med vattnet.

– Det kanske går åt mer vatten än vanligt för att man tvättar händerna mycket just nu, säger Teresa Kalisky, men det är inte det vi vill att man ska minska på, utan biltvättar, bevattning av trädgården och andra sådana saker som inte är helt nödvändigt.

ANNONS

Önskemålet är också att avvakta minst en vecka eller två med att fylla eventuella utomhuspooler, och att sedan göra det med lågt tryck.

Håller inte jämna steg

Vattentornet ska ha fyllt på sig över helgen. Men så är det också normalt att vattenförbrukningen minskar de veckodagar då många verksamheter är stängda.

Emil Jonsson, samordnare för VA-anläggningarna i Vårgårda, säger till AT att grundvattnet inte är slut. Däremot hinner man just nu inte pumpa upp vatten i tillräcklig takt för att hålla jämna steg med förbrukningen.

LÄS MER:Läckan vid Lena kyrka åtgärdad

ANNONS