Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på pressträff på Regionens hus.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på pressträff på Regionens hus. Bild: Mia Höglund

13 nya bekräftade fall av covid-19 i Alingsås

Under torsdagsförmiddagen höll Västra Götalands regionen en pressträff med anledning av det nya coronaviruset. På presskonferensen presenterades bland annat hur många konstaterade fall av covid-19 som finns i varje kommun.

ANNONS
|

LÄS MER:Lokala siffror: Så många bekräftade coronafall hittills

Det finns 48 konstaterade fall av covid-19 hittills i Alingsås. I Herrljunga är den siffran 21 fall och Vårgårda ligger fortsatt under 10 bekräftade fall.

Det framkom på torsdagens pressträff med Västra Götalandsregionen.

Detta är en ökning sedan förra veckans rapportering då siffrorna var 35 för Alingsås, 16 för Herrljunga och färre än 10 för Vårgårda.

– Det sker en allmän smittspridning i samhället, det gäller även för de kommuner som har färre än tio fall, sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Det aktuella läget i regionen är att man nu har 2291 bekräftade fall av covid-19 sedan det första fallet 26 februari. Av de insjuknade har 192 personer avlidit.

ANNONS

De flesta fallen finns fortfarande i Göteborgsområdet, där 62 procent av de insjuknade finns. 16 procent finns i Södra Älvsborg.

– Vi ser en ökning av antalet smittade den gångna veckan och det är oroväckande. Vi har inte nått toppen på något sätt, och vi har inte nått någon platåfas, sade Thomas Wahlberg.

Han poängterade också att alla nu har ett fortsatt ansvar att medverka till att smittspridningen hålls nere.

Sjukvårdsdirektör Ann Söderström berättade att man nu har 333 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhus. 88 ligger på IVA.

Av regionens totalt 190 IVA-platser är det alltså 88 där coronasmittade vårdas. 50 platser är belagda av patienter med andra sjukdomar.

Ann Söderström berättade också att ett stort antal patienter tillfrisknar och kan skrivas ut, vissa dagar så många som 60.

Överlevnaden i regionen för de som sjukhusvårdats för covid-19 är 89 procent, och då är även de IVA-vårdade patienterna medräknade i den siffran.

Valborgsmässoaftonens aktuella siffra för sjukhusen i Väster (Alingsås och Kungälv) är 44 inneliggande covid-patienter varav 9 på IVA.

Dagen före valborgsmässoafton hade Alingsås lasarett 14 patienter med laboratoriebekräftad covid-19 på sin epidemiavdelning. Dessutom fanns där patienter som ännu inte hade klara provsvar. Fyra patienter vårdades på IVA i Alingsås på onsdagen.

LÄS MER:En tredjedel av de döda i covid-19 från äldreboenden

ANNONS