Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström vid en tidigare pressträff. (Arkivbild)
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström vid en tidigare pressträff. (Arkivbild) Bild: Anders Ylander

En tredjedel av de döda i covid-19 från äldreboenden

730 bekräftade fall av covid-19 och 33 dödsfall i sjukdomen. En tredjedel av de döda har bott på äldreboenden. Det är de senaste siffrorna från Västra Götalandsregionen som förmedlades vid en pressträff på torsdagen.

ANNONS
|

LÄS MER:Chatbot Corona svarar på dina covid-19-frågor

Det är nu 30-60 nya fall i veckan och merparten finns i Göteborgsområdet. Det sker en ökning och samhällsspridning i hela regionen med en tydlig uppgång i antal fall, men inte den branta uppgång som setts i Stockholm.

Det är nu också fler äldre sjuka och ett 40-tal äldreboenden i regionen har eller har haft sjuka personer.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påpekade att det är nu vi måste hålla i med åtgärder för att begränsa spridningen och få ner hastigheten på smittspridningen.

De generella råden är de som trummats in från alla håll tidigare: Stanna hemma även vid lindriga symptom och håll avstånd.

ANNONS

– I regionen finns det just nu 135 covid-19-patienter inneliggande och 49 får intensivvård, berättade hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Det är en svag ökning.

Hon påpekade att det finns lediga IVA-platser och att läget med skyddsutrustning börjar se något bättre ut i och med att den inhemska produktionen har kommit igång.

Västra Götaland har ännu inte sett den stora ökning som man kunnat se i Stockholm. Varför det blivit så har man ännu ingen förklaring till.

– Men det har gett oss mer förberedelsetid för att möta den ökning man tror kommer. Vi tar höjd för det, och är det så att vi har tagit i för mycket, så kan vi leva med det, sade Ann Söderström.

LÄS MER:Viss tandvård stoppas på grund av coronaviruset

ANNONS