Johanna Heleander och Carl-Olov Holmström är båda glada över de höga poängen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning.
Johanna Heleander och Carl-Olov Holmström är båda glada över de höga poängen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning. Bild: Jenny Schagerlind/Philip Mauritzson

Nya toppnoteringar för Vårgårda och Herrljunga

Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning var rolig läsning för Herrljungas och Vårgårdas näringslivschefer. Carl-Olov Holmström firade med lokalproducerad cider, ost och choklad. Och Johanna Heleander konstaterar att Vårgårda fortfarande är bästa näringslivskommun i Sverige, men att fler än någonsin flåsar i nacken.

ANNONS
|

– Vi har inte firat så mycket men vi är glada, säger Vårgårdas näringslivsansvariga Johanna Heleander när AT ringer upp på tisdagseftermiddagen.

Resultatet av Svenskt Näringslivs senaste enkätundersökning bland landets företagare blev offentlig på tisdagsmorgonen. Den utgör en tredjedel av underlaget till den näringslivsrankning som presenteras varje höst och där Vårgårda knep en fin tredjeplats och Herrljunga en tiondeplats 2020.

LÄS MER:Stark tredjeplats för Vårgårda

I enkätundersökningen ligger Vårgårda, precis som förra året, etta i landet i parametern allmänt omdöme. Däremot är man omsprungen i flera andra kategorier, som man toppade i fjol. Det trots att poängen, 4,81 på en sexgradig skala, är en ny toppnotering för Vårgårdas del.

ANNONS

– Många kommuner har jobbat aktivt med sitt företagsklimat. Det är tuffare att leverera på ”Sverigebästnivå”, konstaterar Johanna Heleander, som samtidigt är stolt över Vårgårdas höga poäng.

– Det har varit en fortsatt hög byggtakt i kommunen och vi slår rekord i antal bygglov. Ändå höjer vi vår poäng i kategorin ”rimliga handläggningstider för bygglov”. Det är imponerande, tycker hon.

Heleander vill också lyfta fram företagarnas höga betyg på dialogen med kommunens beslutsfattare.

– Där har vi också gått upp trots att man inte har kunnat träffas så mycket fysiskt. Det indikerar att kommunledningen faktiskt svarar i telefon och tar sig tid. Det tror jag kanske inte att alla kommuner har lyckats med.

Herrljunga fortsätter precis som Vårgårda att gå åt rätt håll. Årets poäng, 4,13, är en klar förbättring från 2020 (3,99) och långt över medelpoängen för landets kommuner, 3,34.

LÄS MER:Herrljunga på topp 10

Näringslivschef Carl-Olov Holmström medger att det var med fjärilar i magen han steg upp i morse. När AT ringer på eftermiddagen firar han som bäst med Herrljunga Cider, ost från Gäsene Mejeri och sötsaker från Alboga Choklad.

– Det är alltid nervöst och framför allt i år när man inte vet hur näringslivet har reagerat på pandemin, om man har fått det stöd man behöver, menar han.

Men betyget blev högt. Vad är det ni gör rätt?

– Självklart har en liten kommun kortare beslutsvägar, det är färre personer som jobbar med olika ärenden. Det är väl en förklaring. Sedan försöker vi hjälpas åt och ha förståelse för varandras roller.

Vad kan ni bli bättre på, då?

– Vi måste göra fler företagsbesök under innevarande år. Det har ju inte gått att göra den senaste tiden, säger Carl-Olov som upplever att industrin i Herrljunga ändå går bra.

Däremot märker han att hotellbranschen och viss handel har det fortsatt tufft. Enkätundersökningen visar att byggnation och infrastruktur är två faktorer som anses viktigt av Herrljungas företagare.

Johanna Heleander menar att Vårgårda kommuns styrka är att man ser sig som en serviceorganisation som vill invånarnas och företagarnas bästa. Men naturligtvis finns det utvecklingspotential även där.

– Ja, såklart! Vi skulle kunna bli bättre på att hämta in synpunkter från både små och stora företag på ett mer strukturerat sätt, säger hon. Sedan har vi pausat både företagsbesök och näringslivsluncher under pandemin, och det ska vi komma igång med igen. Jag skulle också vilja jobba mer med relationen mellan skola och näringsliv. Som skolelev ska man förstå vad de olika företagen i Vårgårda jobbar med och vilka utbildningar som krävs för olika yrken. Det kommer vi att jobba mycket mer med.

LÄS MER:Vårgårda utpekad som framgångskommun i SVT

ANNONS