Johanna Heleander, näringslivsansvarig i Vårgårda kommun.
Johanna Heleander, näringslivsansvarig i Vårgårda kommun. Bild: Jenny Schagerlind

Vårgårda utpekad som framgångskommun i SVT

Hamnar man trea på Svenskt Näringslivs kommunranking ramlar förfrågningarna in. Vårgårda utpekades nyligen som framgångskommun i SVT, där Johanna Heleander fick dela med sig av sina bästa tips. Och visst har hon några till grannkommunerna också.
– Svara i telefon, det är en väldigt bra grej...

ANNONS

LÄS MER:Stark tredjeplats för Vårgårda

Inslaget där Vårgårda kommuns näringslivsansvariga, Johanna Heleander, delar med sig av sina tre bästa tips på hur man blir en näringslivsvänlig kommun sändes häromveckan i de regionala nyheterna SVT Uppsala.

Bästa kommun i Uppsala län, Knivsta, återfinns först på plats 62 på näringslivsrankingen.

Johanna Heleander tycker att det var roligt att SVT ringde. Samtidigt påpekar hon att det kan vara känsligt att ge råd till andra kommuner, och hoppas att SVT-inslaget uppfattades som generella tips och inga pekpinnar.

Vi får jättemycket förfrågningar och brukar ha ett tiotal studiebesök per år.

Vårgårda har i flera år legat i toppen på näringslivsrankingen. Förra årets pallplats har fått ännu fler kommuner att efterfråga Vårgårdas expertis.

ANNONS

– Vi får jättemycket förfrågningar och brukar ha ett tiotal studiebesök per år. Och visst har det varit lite extra mycket sedan vår tredjeplats, säger Johanna.

– Vi ska till exempel snart ha ett digitalt möte med Flen, Töreboda och Vänersborg, och utbyta erfarenheter med varandra. Numera brukar vi be kommunerna om en agenda i förväg, så att vi vet vad det är de efterfrågar. Det är ganska mycket jobb med sådana här besök.

Som företagare vill man gärna ha en snabb återkoppling. Det är också viktigt att det finns en tydlig kontaktperson så att man inte bara blir bollad runt.

Flera lokala företagare har också berömt er och sagt att bemötandet är ett helt annat i Herrljunga och Alingsås. Vad tror du att grannkommunerna kan göra för att bli bättre?

– Svara i telefon, det är en väldigt bra grej... Och ringa upp om man har missade samtal. Jag tror både vi (på Center of Innovation) och samhällsbyggnad är duktiga på det. Som företagare vill man gärna ha en snabb återkoppling. Det är också viktigt att det finns en tydlig kontaktperson så att man inte bara blir bollad runt. Ibland kan det nog räcka bara att få höra ”vi har inte glömt av er, det är på gång”.

LÄS MER:Alingsås tappar placeringar i årets näringslivsranking

LÄS MER:Vårgårda och Herrljunga i toppen på företagsklimatet

ANNONS