Fyra av dem som hittills har visat intresse för att kvällsvandra i Herrljunga, från vänster; Hannes Bartholdsson, Madelene Stahberg, Lotta Johansson och Merona Ekekrantz. Med i gruppen är även Gunilla Sörensen.
Fyra av dem som hittills har visat intresse för att kvällsvandra i Herrljunga, från vänster; Hannes Bartholdsson, Madelene Stahberg, Lotta Johansson och Merona Ekekrantz. Med i gruppen är även Gunilla Sörensen. Bild: Privat

Madelene vill starta vuxenvandring i Herrljunga

Alla skriverier om stökiga tonåringar i Stadsparken fick trebarnsmamman Madelene Stahberg att agera. Trots att hennes egna barn inte rör sig ute i byn på kvällarna har hon startat Facebook-gruppen Vuxenvandrarna Herrljunga.
– Alla måste väl dra sitt strå till stacken, resonerar Madelene.

ANNONS
|

Än så länge är allt bara på planeringsstadiet, men Madelene Stahbergs intention är att få ihop ett gäng som vill vuxenvandra i Herrljunga på helgkvällar. Det trots att hennes egna barn inte brukar hänga ute på kvällarna.

– Alla måste väl dra sitt strå till stacken, om man kan, menar Madelene.

Facebook-gruppen Vuxenvandrarna Herrljunga har i skrivande stund 48 medlemmar. Den startades som en reaktion på alla skriverier i en annan grupp på Facebook; Anslagstavla Herrljunga.

Synas ute som en trygghet

Madelene Stahberg är nyinflyttad i Herrljunga och har själv inte upplevt samhället som otryggt – tills hon började läsa alla kommentarer om barn och tonåringar som uppträder stökigt eller hotfullt vid den nya lekplatsen i Stadsparken. Rånet mot småbarnsmamman Emelie Pousar bidrog också till Madelenes känsla av att vilja göra något.

ANNONS

Det bästa vore väl om man kan bli som en vuxenkompis.

– Jag vill att vi ska synas ute som en trygghet. Det bästa vore väl om man kan bli som en vuxenkompis. Det är inte alla som känner sig hemma i det här stökiga. Någon kanske vill ha en vuxen att slå följe med från tåget, till exempel, funderar Madelene.

Efterlyser fler frivilliga

Hon berättar att de i nuläget är fem personer som träffas för att planera vuxenvandringen. En är som hon själv tonårsförälder men det finns också två yngre och en äldre medlem i gruppen. Madelene Stahberg ser gärna att gruppen växer och att de kan få till organiserade och regelbundna kvällsvandringar.

Jag tänker att det främst ska vara på helgkvällar men också om det händer något speciellt i Herrljunga...

Hur ofta ska ni vara ute och gå?

– Jag har inte tänkt så långt. Det beror helt på hur många vi får med oss, säger Madelene. Men det ska vara schemalagt och man ska aldrig gå ensam, utan två och två. Jag tänker att det främst ska vara på helgkvällar men också om det händer något speciellt i Herrljunga, som Mares spelning i Folkets park senare i sommar.

Tror på magkänslan

Kanske blir vuxenvandringen i form av en förening. Oavsett vilket hoppas Madelene Stahberg på ett bra samarbete med kommunen och lokalpolisen.

Madelene medger att hon saknar erfarenhet av sådan här verksamhet, men tror samtidigt att magkänslan säger hur man ska agera i olika situationer.

– Vi ska ju inte gå in i något som är hotfullt. Då får man kontakta polisen.

LÄS MER:Hotfulla tonåringar oroar polisen – vädjar nu om tips

LÄS MER:Indiepopband huvudakt på festivalen: ”Kan bli extra tryck”

LÄS MER:Första spadtaget för Harabergs backar: ”Nu är det pirr i magen”

ANNONS