Första spadtaget för Harabergs backar: ”Nu är det pirr i magen”

För första gången på 30 år byggs det bostadsrätter i centrala Herrljunga. Under måndagen togs första spadtaget för etapp ett, och nu avslöjar huvudentreprenören Cederfors att det kan bli säljstart redan i höst för etapp två.
– Det är inte omöjligt, säger vd Lars Bonander.

ANNONS
|

Intresset för Harabergs backar, som det nya bostadsrättsområdet mellan Hagen och Haraberget ska heta, har beskrivits som stort sedan starten. Inte så konstigt kanske med tanke på att det är första gången sedan 1991 som det byggs bostadsrätter i centrala Herrljunga.

Köparna kommer hittills från Herrljunga, Vårgårda, Borås, Göteborg och Falköping. Numera är 17 av de 23 bostadsrätterna sålda, och under måndagen var det officiell byggstart.

"Det här är det näst roligaste...”

Kommunalråd Gunnar Andersson (m) fick ta det första spadtaget tillsammans med kommundirektör Ior Berglund, Rydlers vd Sofia Rydler och Cederfors vd Lars Bonander. Och visst var det glada miner hos alla fyra.

ANNONS

– Nu är det pirr i magen. Det här är det näst roligaste under byggprocessen. Det allra roligaste är när vi får lämna över nycklarna till köparna, tycker Lars Bonander, som alltså är vd för huvudentreprenören Cederfors.

Husen kommer som AT tidigare berättat att uppföras av Vårgårdaföretaget Rydlers Bygg. I början av september räknar Lars Bonander med att stommarna ska vara på plats och att man kan bjuda in köparna till en första rundvisning på bygget.

Starten på en byggboom?

Varför det byggs så få bostadsrätter i Herrljunga har kommunalrådet inget bra svar på men han hoppas att Harabergs backar är starten på en byggboom.

– Jag tycker att det är bra att det tas ett initiativ och kommer igång och byggs och att privata entreprenörer är intresserade av Herrljunga. Hoppas att det här kan leda till fler bostadsbyggen, säger Gunnar Andersson.

Cederfors vd Lars Bonander (längst till höger) i samspråk med Sofia Rydler på Rydlers Bygg och Morgan Falk på Falks Markentreprenad som också är engagerade i bygget av Harabergs backar.
Cederfors vd Lars Bonander (längst till höger) i samspråk med Sofia Rydler på Rydlers Bygg och Morgan Falk på Falks Markentreprenad som också är engagerade i bygget av Harabergs backar. Bild: Jenny Schagerlind

Så lär det bli. Cederfors har till att börja med planer på en etapp två av Harabergs backar, som innefattar ytterligare 9-12 bostadsrätter.

– Vi är lite i valet och kvalet om det ska bli lägenheter eller radhus, kanske blir det en blandning, säger Lars Bonander och avslöjar att det kan bli säljstart för etapp två redan efter sommaren.

– Ja, det är inte omöjligt.

”Förvånat mig lite”

Han avslöjar också att Cederfors är intresserade av att bygga på de nya tomterna vid Skoghällavägen och Skogsgatan i sydöstra delen av Herrljunga. Totalt planerar kommunen för 120 nya bostäder i det området, och flera exploatörer ska ha visat intresse.

Bostadsrätterna intill Hagen byggs mitt i ett befintligt villakvarter med hus från 80-talet och bara några hundra meter från butikerna på Storgatan. Det som har förvånat Lars Bonander mest är att inte fler Herrljungafamiljer har varit intresserades av radhusen. De flesta av radhusköparna har nämligen varit barnfamiljer från andra, större orter.

– Det har förvånat mig lite. Men det är ju positivt. Det betyder att vi har en stor marknad, konstaterar han.

Inflyttning nästa sommar

Att sex av bostadsrätterna i etapp ett ännu inte är sålda oroar inte Anders Björnek på Cederfors. Han är övertygad om att de sista köparna slår till nu när bygget har kommit igång. Flera treor och en fyra är fortfarande till salu.

– Det finns två kategorier köpare, en kategori som köper på ritning och en annan som vill se först att byggnationen kommer igång. Vi sålde en lägenhet senast i fredags, en trea, så det rullar på. Det blir inflyttning här före midsommar nästa år, berättar Björnek.

LÄS MER:32 nya bostäder vid Hagen

LÄS MER:Stort intresse för nya bostadsrätterna i Herrljunga

LÄS MER:Första spadtaget för Agilitykompaniet i Herrljunga

ANNONS