Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Presskonferens om corona, VGR. Göteborg.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Presskonferens om corona, VGR. Göteborg. Bild: Robin Aron

Lokala siffror: Så många bekräftade coronafall hittills

35 personer i Alingsås kommun har hittills konstaterats covid-sjuka sedan epidemin startade. I Herrljunga kommun är siffran 16 fall och Vårgårda kommun färre än 10. Dessa siffror presenterades vid regionens pressträff på fredagen.

ANNONS
|

LÄS MER:En tredjedel av de döda i covid-19 från äldreboenden

Det är stora skillnader mellan olika områden i Västra Götaland. Av de hittills drygt 1700 sjukdomsfallen finns de flesta i Göteborgsområdet med 61 procent. I södra Älvsborg, där Alingsås lasarett ingår, har man haft 16 procent av det totala antalet. Fyrbodal står för 18 procent och Skaraborg för 5 procent.

134 personer i Västra Götaland har avlidit i sjukdomen, 50 kvinnor och 84 män.

– Vi befinner oss fortfarande i en uppgång, det är stora regionala skillnader och vi har inte nått toppen, sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Det är fortsatt viktigt att hålla i och hålla ut för att begränsa smittspridningen, och här har alla ett ansvar, både privatpersoner och verksamheter, betonade han.

ANNONS

– Följ folkhälsomyndighetens anvisningar, ha en god handhygien och håll avstånd både inne och ut, manade han.

Sjukvårdsdirektör Ann Söderström talade också om den pågående ökningen av antalet fall i sjukvården.

– Igår hade vi knappt 300 inneliggande covidpatienter, idag är den siffran 310. På IVA vårdades igår 80 personer, idag är det 85, sa hon.

Det finns 176 disponibla IVA-platser i regionen, av dem är 129 belagda i nuläget. Av dessa är 85 covid-patienter.

När situationen med corona nu riskerar att bli långvarig måste vården anpassa sig och ta emot äldre med även icke akuta åkommor så att dessa inte riskerar att förvärras.

Ann Söderström berättade att testkapaciteten nu ökar i regionen och att man trappar upp testande successivt, framför allt av vårdpersonal.

Regionen lättar nu också på restriktionerna man haft om att personer över 70 inte ska söka vård annat än i akuta fall.

– När situationen med corona nu riskerar att bli långvarig måste vården anpassa sig och ta emot äldre med även icke akuta åkommor så att dessa inte riskerar att förvärras. Här kan man behöva ta ställning till hur kontakten med vården kan ske på säkraste sätt, sa Söderström.

På torsdagen fanns det tolv patienter med covid-19 på epidemiavdelningen på Alingsås lasarett. Dessutom fem på IVA. Totalt 17 patienter.

Chefsläkare Jacob Wulfsman på Sjukhusen i Väster, har dagliga möten med Alingsås lasarett där den aktuella situationen på lasarettet avhandlas.

Han berättar att det på torsdagen fanns 12 konstaterat covid-sjuka på epidemiavdelningen som från början hade 14 platser. Senare har den utvidgats till 23 platser. Här låg dessutom också ett antal patienter där diagnosen ännu inte var klar på torsdagen. Visar det sig att de har covid-19, blir de kvar på avdelningen, annars flyttas de till annan avdelning.

På torsdagen vårdades fem covid-patienter på IVA på Alingsås lasarett.

LÄS MER:IVA-sköterskor i Alingsås i frontlinjen mot corona

LÄS MER:Tingsrätten påverkas av coronaviruset - "det är inget alarmerande"

ANNONS