Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Samuelsson

Herrljungaborna mest företagsamma i Sjuhärad

I Herrljunga kommun uppgår andelen företagsamma individer till 15,7 procent. Med det är man bäst i hela Sjuhärad.

ANNONS
|

LÄS MER:Upphandlingskväll i Herrljunga

LÄS MER:Kraftig ökning av nyföretagandet i Västra Götaland under 2010-talet

I Västra Götaland uppgår andelen företagsamma individer till 11,9 procent av befolkningen, en ökning från fjolårets 11,8 procent. Både Vårgårda och Herrljunga ökar sin företagsamhet och Herrljunga har den mest företagsamma befolkningen i Sjuhärad. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt eller strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Jämfört med förra året ökar företagsamheten, det vill säga andelen företagsamma invånare, i 35 av länets 49 kommuner. Sammantaget är 11,9 procent av länets befolkning företagsamma och jämfört med Sveriges övriga län har Västra Götaland rikets nionde högsta företagsamhet. Rikssnittet är 12,5 procent.

ANNONS

"En av kommunernas största utmaningar"

Alingsås andel företagsamma befolkning är kvar på samma siffra som i fjol med 13,1 procent. Vårgårda ökar något till 14,9 procent och Herrljunga är bäst i Sjuhärad med 15,7 procent. Gemensamt för kommunerna är att de ligger över rikssnittet (12,5 procent) och en bra bit över snittet för Västra Götaland (11,9 procent).

— Det är positivt att utvecklingen fortsatt är stark i både Vårgårda och Herrljunga. Alla kommuner behöver fler företagare och ett starkare företagsklimat - det är så vi finansierar vår välfärd. Tyvärr ser vi att antalet kvinnliga och unga företagare fortfarande släpar efter. Det är en av kommunernas största utmaningar om man vill säkra återväxten bland företagare säger Christina Riksén, på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Stiftelsen gör mångmiljonaffär

ANNONS