Bild: Philip Mauritzson

Herbos utmaning: bygg 64 lägenheter

Undersök möjligheterna att bygga 64 nya lägenheter fram till 2028. Så lyder ett uppdrag till Herbo som kommunfullmäktige väntas klubba i början av mars.

ANNONS

LÄS MER:Stiftelsen gör mångmiljonaffär

Våga, vilja, växa. Så vill Herrljunga kommun tänka när det handlar om visioner och 2020 var det tänkt att befolkningen skulle nå 10 000 personer. Verkligheten ser lite annorlunda ut. 2019 backade kommunen med 30 personer och befolkningen mätte vid årsskiftet 9464, enligt Statistiska centralbyrån.

Vilket ansvar det kommunala bostadsbolaget Herbo har för utvecklingen är svårt att säga, men nu vill kommunledningen ge ett uppdrag till bolaget. Man skriver att "genom att erbjuda både potentiella och befintliga invånare tilltalande bostäder i attraktiva lägen med trevliga omgivningar, ökar sannolikheten för att invånarantalet ökar."

Enligt Herrljunga Bostäders ägardirektiv ska bolagets fastighetsbestånd präglas av ett brett utbud med hyresrätter och med stor valfrihet beträffande storlek, standard och läge.

ANNONS

Uppdraget, som väntas klubbas av kommunfullmäktige i början av mars, handlar om att undersöka möjligheterna att bygga tre flerfamiljshus de närmaste åren. Enligt den så kallade simuleringen ska ett flerfamiljshus med totalt 32 lägenheter byggas mellan 2020-2021. Ytterligare två flerfamiljshus med vardera 16 lägenheter ska sedan byggas fram till 2027.

Karin Carlsson (M) ordförande i Herbos styrelse säger så här om uppdraget:

– Det är bra att Herbo tar fram en analys som ägarna får ta ställning till. Utöver Herbo som aktör på marknaden är det idag flera fastighetsägare som står i begrepp att bygga hyresfastigheter i centrala Herrljunga. Vi för dialog med dem och ser väldigt positivt på att privata aktörer för första gången på 30 år bygger hyresfastigheter i Herrljunga.

Känns uppdraget rimligt utifrån vad du känner till om Herbos förutsättningar?

– Det svaret kommer vi att presentera i analysen.

Är ert ägardirektiv för luddigt?

– Ägardirektivet som beslutades på kommunfullmäktige i december är, enligt min uppfattning, tillräckligt tydligt. Ett av det detaljrika förslag som socialdemokraterna presenterade i samband med beslutet kunde, om det gått igenom, fått stora ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Karin Carlsson (M), ordförande Herbo.
Karin Carlsson (M), ordförande Herbo. Bild: Herrljunga kommun

Hur ser du på efterfrågan av de 64 lägenheter som nämns i skrivelsen och hur många står i er kö i dag?

– I dagsläget har vi cirka 450 sökande till våra lägenheter. En majoritet av dessa efterfrågar lägenheter med låga hyresnivåer. Lägenheterna i våra nyproducerade fastigheter, inflyttade 2016 och 2018, har vi tyvärr mycket låg efterfrågan på.

Hur nöjd är du med vad Herbo kan erbjuda idag?

– Herbo har ett brett urval av bostäder med olika typer av upplåtelseform i Herrljunga, Ljung, Annelund och Od. I dagsläget kan man få en lägenhet inom en månad.

Nedskrivningen på dryg 18 miljoner och risk för ytterligare nedskrivningar lade sig som en våt filt över våra byggplaner.

Hur går det med värdet på era befintliga fastigheter och hur påverkar utvecklingen era byggplaner?

– På grund av att samtliga bolag i koncernen Nossan Förvaltningsaktiebolag övergick från redovisningsregelverket K2 till K3, fick vi i bokslutet 2017 göra en nedskrivning av våra fastigheter med 18,1 miljoner kronor varav cirka hälften avsåg de två nybyggda fastigheterna. De hade alltså ett marknadsvärde långt under produktionskostnaden. 2018 genomförde vi en marknadsvärdering av samtliga fastigheter enligt reglerna som K3 föreskriver. Vi identifierade då fler fastigheter som låg i riskzonen för nedskrivning vilket föranledde en bruksvärdesförhandling med hyresgästföreningen som slutfördes i november 2019.

– Nedskrivningen på dryg 18 miljoner och risk för ytterligare nedskrivningar lade sig som en våt filt över våra byggplaner. Det är ett stort problem för alla fastighetsbolag som verkar på svaga marknader med redovisningsregelverket K3 och jag var i Riksdagen i juni förra året, i samband med Småkoms seminarium, och informerade om regelverkets effekter för Herbo. Enligt Herbos affärsplan är bostäder för seniorer i fokus de kommande åren.

Bedömer du att det som föreslås i tjänsteskrivelsen kan innebära en stor ekonomisk risk för Herbo?

– Svaret på det kommer vi att presentera i analysen.

ANNONS