Daniel Filipsson (M) och Simon  Waern (S) är Alingsås kommuns två kommunalråd.
Daniel Filipsson (M) och Simon Waern (S) är Alingsås kommuns två kommunalråd. Bild: Mårten Öhman

"Viktigt att vi kan enas"

Coronaviruset påverkar politiken i Alingsås. Samtliga gruppledare, för partierna i fullmäktige, har enats om att tillfälligt lägga partipolitiska konflikter åt sidan.

ANNONS

LÄS MER:Halverat fullmäktige nästa vecka

– Alla gruppledare träffades i förmiddags (onsdag reds anm) och bestämde att vi lägger partipolitiska konflikter åt sidan under coronakrisen, säger Daniel Filipsson (M), kommunalråd. Alingsås kommun är satt under stor prövning och det är viktigt att vi kan enas i politiken och därigenom ge stöd åt våra medarbetare.

– Alla partier kommer nu ta ett gemensamt ansvar för att upprätthålla den kommunala välfärden, säger Simon Waern (S), kommunalråd i opposition. I sådana här situationer krävs det en politisk samling, även på lokal nivå. Men en förutsättning för det är att alla partier garanteras insyn i arbetet och ges löpande information kring läget.

ANNONS

I mötet med politiker i stan knorras det ibland över att samförståendet i rådhuset är lite väl gott. Att man önskat mer oppositionspolitik och tydliggörande av skillnader. Hur ser du på den kritiken Simon?

– Jag tror på breda samförståndslösningar inom lokalpolitiken och jag anser inte att det finns ett egenvärde i konflikter. Men jag hävdar med bestämdhet att det finns en aktiv opposition och flera sakfrågor där skillnaderna mellan ledning och opposition är mycket tydliga, exempelvis införandet av LOV och kommunens upphandlade kostverksamhet.

– Det finns en ideologisk nerv i lokalpolitiken. Vi har aldrig dagtingat med våra politiska värderingar, säger Waern, och konstaterar att inflödet av motioner till kommunfullmäktige från just S är historiskt högt, vilket vittnar om en aktiv oppositionspolitik byggd på egna idéer.

Daniel, har du och moderaterna närmat er socialdemokraterna under den här mandatperioden överlag, i dialogen men även på det personliga planet?

– Det finns en väldigt tydlig ledning i kommunen. Det finns en Allians och en opposition. Det är inte annorlunda mot förra mandatperioden. Däremot är denna mandatperiod mindre konfliktfylld vilket av de allra flesta anses positivt.

– Vi är ofta politiskt osams jag och Simon Waern. Men som kommunalråd har vi dubbla uppdrag, dels som företrädare för ledning och opposition men dels också som företrädare för kommunen. Det är viktigt att hålla isär.

LÄS MER:Succé när Rådhusets dörrar hölls öppna

LÄS MER:Alliansens budget antogs

ANNONS