Succé när Rådhusets dörrar hölls öppna

Det var många alingsåsare som tog chansen att utforska Rådhusets alla rum, och lära sig mer om husets historia, då allmänheten bjöds in för att fira det rosa husets 250-årsjubileum.

ANNONS

– Det var kö redan innan vi öppnade vid klockan tio, och sedan har det varit ett jämnt flöde av besökare, säger Jonas Mökander, kommunikatör på Alingsås kommun.

Ja, det var många som var intresserade av att ta en titt innanför rosa husets väggar, då Alingsås kommun bjöd in allmänheten till öppet hus med anledning av att det har gått 250 år sedan Patrick Alströmer lät bygga Rådhuset som boende åt sig och sin familj.

– Jag är alingsåsare men jobbar i Essunga kommun, så jag är intresserad av hur de har det här, säger Pia Ekelund, en av alla besökare som passade på att gå en guidad visning ledd av kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

ANNONS

– Jag kände i stort sett inte till någonting om husets historia sedan tidigare, säger Pia.

De som gick vandringarna, ledda av nämnda kommunalråd Daniel Filipsson men även bland andra oppositionsrådet Simon Waern (S), fick ta del av många spännande historiska fakta om huset.

– Här där vi nu har ekonomiavdelningen fanns rektorsbostaden, och även Alingsås sparbank såg dagens ljus i samma korridor, berättar Filipsson, och fortsätter:

– Man hyrde också ut rum åt så kallat vanligt folk. En av dem var pigan ’Johanna Larsdotter, som arbetade som eldare och städerska.

Där kommunens kansli idag huserar fanns staden skola med fyra lektionssalar.

– Det fanns ingen skolgård som vi har idag, utan Stora torget användes som lekutrymme, berättar Filipsson, som sedan upplyste om att man 1901 flyttade ut och lät bygga Gustav Adolfsskolan.

I början av 1900-talet var det tre personer, borgmästare, stadskamrer och stadsingenjör, som styrde staden.

– I dag är vi runt 100 personer här, säger Filipsson.

Just i den gamla borgmästarbostaden, en våning upp i huset, kunde guiderna kittla besökarna med spökhistorier.

– Det sägs att det spökar här, att det skakar i väggarna och att tavlor flyttas, och att det är den gamla borgmästaren Oscar Bergmark, som dog här 1899, som spökar.

Utöver guidningar bjöds besökarna på musikalisk underhållning med Hedvig Eriksson och Lars Storm, som förflyttade åhörarna till 1700-talet då de bjöd på sånger med anknytning till Patrick Alströmer.

Det hölls även tårtkalas i rådhusets matsal, medan det på innergården serveras varm glögg.

– Jag har bott i Alingsås i 22 år men aldrig varit här tidigare. Så det här var en chans att få se hur det ser ut, och jag är ju historisk intresserad också, säger den nöjde besökaren Conny.

ANNONS