– Vi måste hålla vår personal igång så länge de är friska. Men får vi väldigt höga sjukskrivningstal så får vi ta nästa steg, säger Anita Hedström, vård- och omsorgschef.
– Vi måste hålla vår personal igång så länge de är friska. Men får vi väldigt höga sjukskrivningstal så får vi ta nästa steg, säger Anita Hedström, vård- och omsorgschef. Bild: Mårten Öhman

Tar höjd för skolstängning

– Om skolorna stänger så måste vår personal vara hemma med sina barn.
Det säger Anita Hedström vård- och omsorgschef, som ser över sin organisation i väntan på beslut om en eventuell stängning av skolorna i Alingsås.

ANNONS
|

LÄS MER:Coronafall i Alingsås – kommundirektören bekräftar

LÄS MER:Totalt 116 smittade i Västra Götaland

Under dagen idag, fredag, kan det komma ny information om Alingsås skolor komma vara öppna eller stängda under nästa vecka. Beslutet påverkar en del andra centrala verksamheter i kommunen, i synnerhet de som vård- och omsorgsnämnden bedriver.

– Om skolorna stänger så måste vår personal vara hemma med sina barn, säger Anita Hedström vård- och omsorgschef.

Samtidigt bekräftar Hedström att man har indikation på att det finns coronasmittade i personalgruppen.

– Det finns ett par stycken. Men det är annat också, så folk är hemma med vanliga förkylningar och tar hand om sjuka barn. Det är den tiden på året.

ANNONS

– Vi måste hålla vår personal igång så länge de är friska. Men får vi väldigt höga sjukskrivningstal så får vi ta nästa steg.

Vad innebär det?

– Det är i första hand daglig verksamhet som vi skulle kunna ställa in, för att frigöra personal. Sedan, om sjukskrivningarna fortsätter att öka, så får vi titta på insatser som vi kan göra mindre av. Men där är vi inte nu.

Det handlar om?

– Då får vi titta på den lägsta möjliga bemanningen som vi kan ha inom våra boenden och i hemtjänsten. Vi har alltid lägre bemanning på helger och då kan vi utgå från helgbemanningen, när vi gör våra scheman.

Hur ser det ut med sjukfrånvaron just nu?

– Just nu är den begränsad. Den är högre än normalt men vi har inga alarmerande siffror ännu.

Hur ser riktlinjerna ut för personalen som misstänks vara sjuka i corona?

– Är man frisk så är man på jobbet, är man sjuk så är man inte på jobbet.

I torsdags beslutade kommunen om att avråda från besök på särskilda boenden. Under fredagen beslutade kommunen att ställa alla aktiviteter på vård- och omsorgsförvaltningens träffpunkter; Tuvegården, Brunnsgården, Hagagården och Bjärkegården. Stängningen gäller tills vidare.

LÄS MER:Vårgårdas skolor rustar för smittspridning

ANNONS