Tomma skolgårdar, ja så skulle det kunna bli om corona får rejäl spridning i Vårgårda och skolorna stängs.
Tomma skolgårdar, ja så skulle det kunna bli om corona får rejäl spridning i Vårgårda och skolorna stängs. Bild: Jenny Schagerlind

Vårgårdas skolor rustar för smittspridning

Att stänga Vårgårdas skolor med anledning av coronaviruset är inte aktuellt i nuläget. Däremot är många föräldrar oroliga och några barn undervisas numera hemifrån.
– Det är mycket att göra just nu. Mina vanliga rutiner får sättas helt åt sidan, säger Ana Caganis, medicinskt ledningsansvarig skolsköterska.

ANNONS

LÄS MER:Totalt 116 smittade i Västra Götaland

På kommunens hemsida uppmanas oroliga föräldrar att höra av sig med frågor till Ana Caganis, som är medicinskt ledningsansvarig sjuksköterska för Vårgårdas skolor. Och telefonsamtalen blir allt fler för varje dag.

– I morse fick jag mitt första samtal halv sju. Sedan dess har jag pratat med några rektorer och tre föräldrapar, berättar Ana Caganis för AT på torsdagseftermiddagen.

– Frågorna blir inte bara fler utan också allt svårare, konstaterar hon. Det är inte bara: "Kan mitt barn gå till skolan?".

Kan få hemundervisning

Av de föräldrar som har hört av sig hittills har några haft ett barn med nedsatt immunförsvar. I Vårgårda kommun har man i nuläget rätt att hålla sitt barn hemma om man är i den situationen. Exakt hur många barn som just nu hålls hemma i förebyggande syfte är oklart.

ANNONS

- Jag tror att det rör sig om ett 10-tal barn, säger utbildningschef Malin Lindberg. Antingen kan man lösa det med hemundervisning av lärare eller att eleven får uppgifter att jobba med på egen hand.

Använd sunt förnuft

Ana Caganis har också fått frågor från föräldrar som är osäkra på hur symtom ska tolkas och om man vågar skicka sitt krassliga barn till skolan.

Nej, man kan inte hålla hemma barn i flera veckor bara för att de hostar.

– Generellt kan man säga att man ska hålla hemma barn en till två dagar efter att de blivit symtomfria.

Gäller det även en vanlig förkylning? Man kan ju hosta i veckor när man är förkyld.

– Precis den frågan har jag fått, och nej man kan inte hålla hemma barn i flera veckor bara för att de hostar. Man får använda sitt sunda förnuft där och gå på allmäntillståndet.

"Fick peka med hela handen"

Ana Caganic berättar att hon nyligen fått uppgifter om att skolpersonal i Vårgårda gått till jobbet trots förkylningssymtom.

– Jag fick peka med hela handen idag och säga att det här är inte okej. Vi måste skydda riskgrupperna, det är vårt ansvar!

Enligt Malin Lindberg är det för tillfället inte aktuellt att stänga några skolor i Vårgårda.

I första hand kallar vi in extra personal och ser om vi kan slå ihop enheter.

– Om vi får uppgifter om smittade personer är det ett annat läge, men där är vi inte idag, utan just nu gör vi allt för att förebygga, säger hon.

Vad händer om sjukfrånvaron blir väldigt hög på skolorna?

– I första hand kallar vi in extra personal och ser om vi kan slå ihop enheter. De yngre barnen, i förskolan och de lägre årskurserna, prioriteras. Högstadie- och gymnasieelever skulle ju kunna skickas hem med uppgifter att göra enskilt.

Barn som är symtomfria efter besök utomlands kan gå till skola och förskola som vanligt, men man bör vara uppmärksam på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber.

Har du ett barn med nedsatt immunförsvar, vänd dig till barnets behandlande läkare för rådgivning. Hen känner ditt barn och kan göra en bedömning.

Om ditt barn är fullt frisk och går i grundskolan ska barnet delta i undervisningen. Annars riskerar eleven att få ogiltig frånvaro.

Källa: www.vargarda.se

LÄS MER:Vårgårdamässan skjuts upp på grund av coronaviruset

ANNONS