Flera nattjobbare som AT har pratat med vittnar om hur det nuvarande arbetsschemat sliter på hälsan och begränsar det sociala livet.
Flera nattjobbare som AT har pratat med vittnar om hur det nuvarande arbetsschemat sliter på hälsan och begränsar det sociala livet. Bild: Johan Hallberg

Nattpersonal kritiska till schemat – sliter på hälsan och relationer

Sämre hälsa, obefintligt socialt liv och ofrivilligt deltidsarbete. Det har blivit några av effekterna sedan det nya nattschemat infördes för kommunens vårdpersonal. Nattarbetaren Anders Björlin menar att det också påverkar relationen med brukarna.
– Man är mer som en parkeringsvakt nu, säger han.

ANNONS
|

Det är snart ett år sedan Alingsås kommun gjorde samma förändring av vårdpersonalens nattschema som i många andra svenska kommuner. Tiotimmarspass blev till niotimmarspass men i gengäld fler nätter i månaden. Protesterna kom redan för ett år sedan och missnöjet verkar kvarstå och vara utbrett.

Det sociala livet krympte fort med det här schemat. Man går in i en bubbla, sitter mest hemma och orkar inte vara aktiv.

Marie Thorin jobbar idag natt på ett äldreboende i Alingsås. Tidigare har hon jobbat natt inom vården både i Lerum och Mölndal och provat på allt från tiotimmarspass till åttatimmarspass. Dagens niotimmarspass är hon starkt kritisk till.

– Jag jobbar 75 procent och skulle vilja jobba mer, men det går inte med så många nätter i månaden. Det blir inget liv. Det sociala livet krympte fort med det här schemat. Man går in i en bubbla, sitter mest hemma och orkar inte vara aktiv.

ANNONS

Marie trivs bra på sin arbetsplats men är bekymrad för vad deltidstjänsten gör med hennes pension.

– Man sätter ju sig själv i en fälla. Jag är 55 år, har inga barn hemma och egentligen ingen annan anledning att jobba 75 procent. Jag hade gladeligen gått upp till heltid om vi fick tillbaka tiotimmars-schemat. Jag jobbar deltid nu för min hälsas skull.

Anders Björlin skulle också vilja jobba mer än han gör idag, men med ett litet barn hemma och lång väg till jobbet fungerar det inte med det nuvarande nattschemat.

– Heltid kan man glömma, menar Anders. Då jobbar man ju varannan natt. Jag har blivit kvar för att jag trivs med kollegorna men till hösten kommer jag att söka mig bort, till någon kommun där man har ett 10- eller 11-timmars-schema.

Man vet knappt hur de ser ut till slut. Och om det händer något kan ju de ha tappat förtroendet för oss.

Anders Björlin påpekar också att schemat försämrar nattpersonalens kontakt med brukarna.

– Förut när man började klockan 21 hann man gå in och säga hej till brukarna. Nu kan det gå flera månader innan man pratar med våra brukare, för de ligger ju och sover när vi är där.

Hur känns det?

– Bedrövligt! Man vet knappt hur de ser ut till slut. Och om det händer något kan ju de ha tappat förtroendet för oss. Man är mer som en parkeringsvakt nu, menar Anders.

Therese Davidsson jobbar natt på ett gruppboende i Alingsås och har varit anställd inom kommunen i fyra år. Förutom att det nya nattschemat försvårar livspusslet med hemmaboende skolbarn upplever hon att det har påverkat hennes hälsa negativt.

– Man blir jetleggad och svullen i ansiktet. I höstas var jag jättesliten, jag fick en bihåleinflammation och blev jättesjuk. Då var jag sjukskriven i fem veckor. Jag var aldrig sjuk med det gamla schemat, det var ju humant.

Jag sover många av mina lediga dagar och sedan är det svårt att somna på kvällen istället.

Paula Svensson har bara varit vårdanställd inom kommunen sedan i januari och betonar att hon ju gick med på det nuvarande nattschemat när hon blev anställd. Samtidigt ser hon hur det sliter hårt på kollegor med en annan livssituation än hon själv har.

– Jag är den enda nattarbetaren som jobbar heltid på Brunnen. Och då har jag inga barn hemma eller djur att ta hand om. Flera har gått ner i arbetstid för att orka med det nya schemat.

Paula säger att hon visserligen trivs väldigt bra på arbetsplatsen men att hennes sociala liv är obefintligt sedan hon tog nattjänsten i kommunen. Med 23 jobbnätter på sex veckor blir det många dagar som försvinner till sömn och återhämtning.

– Problemet är att man aldrig hinner vara social eller aktiv. Jag sover många av mina lediga dagar och sedan är det svårt att somna på kvällen istället.

Att det skulle vara tufft, eller rentav ohälsosamt, att jobba nattliga 10 timmars-pass håller Paula Svensson inte alls med om.

– Jag har alltid jobbat åt privata vårdföretag tidigare och då jobbade vi 13 timmar natt på helgerna och 11 timmar på vardagarna. Det var inga problem. Då började man 19 och jobbade några timmar med kvällspersonalen, var med vid sänggåendet och gav mediciner och så. Det var jättebra.

Man skulle nog ha lyssnat mer på personalen, det tycker jag. Det är ju inte bara någon enstaka som är kritisk utan alla klagar på schemat.

Christina Axelsson är enhetschef på Brunnen och står på de anställdas sida i frågan om nattschemat.

– Förvaltningen hänvisar till statistik och forskning som säger att det inte skulle vara hälsosamt att jobba tio timmar per natt. Men alla som jobbar natt vill ju jobba så.

Vad tänker du om att förvaltningen inte brytt sig om de anställdas åsikter?

– Man skulle nog ha lyssnat mer på personalen, det tycker jag. Det är ju inte bara någon enstaka som är kritisk utan alla klagar på schemat.

Christina Axelsson säger att hon lyfte frågan med sin närmaste chef för ungefär ett halvår sedan men att inget hänt sedan dess.

Vad tycker andra enhetschefer inom omsorgen om nattschemat? För jag antar att ni pratar med varandra.

– De tycker som jag, att det här med niotimmars-schema inte känns optimalt.

LÄS MER:Hedströms svar om nattschemat

ANNONS