Anita Hedström, vård- och omsorgschef i Alingsås kommun, försvarar det kritiserade nattschemat. Men hon öppnar också för en översyn på varje enhet, där man kanske kan ändra i planeringen.
Anita Hedström, vård- och omsorgschef i Alingsås kommun, försvarar det kritiserade nattschemat. Men hon öppnar också för en översyn på varje enhet, där man kanske kan ändra i planeringen. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Hedström om nattschemat: ”Vi får väl titta på det igen”

Vård- och omsorgschef Anita Hedström lutar sig mot statistik som tyder på att långa nattpass är ohälsosamt. Samtidigt medger hon att det är viktigt att lyssna på den egna personalens åsikter.
– Varje verksamhet får titta på planeringen av sina nattscheman och se om det finns förändringar att göra utan att gå tillbaka till längre nattpass.

ANNONS
|

LÄS MER:Nattpersonal kritiska till schemat – sliter på hälsan och relationer

Schemaändringen möttes av kritik från nattpersonalen i Alingsås redan innan man genomförde den, det medger Anita Hedström. Att sänka sysselsättningsgraden, alltså antalet timmar som ska omfatta en heltidstjänst, var enligt henne ett sätt att möta de anställda på halva vägen.

Hedström säger att schemaändringen i huvudsak beror på Alingsås kommuns avtal med Kommunal om att ha heltid som norm.

– Ett av syftena var att dagpersonal skulle ha större möjlighet att jobba heltid.

Har det blivit så, att fler gått upp till heltid?

– Ja, det är flera som har gjort det. Hur många kan jag inte säga. Det är anställda som går upp i tid hela tiden.

ANNONS

Uppfattar du att dagpersonalen är nöjda med schemaändringen?

– Det är väl olika... Några tycker att det är länge att jobba till 22, och någon annan gillar inte de tidiga mornarna.

Anita Hedström hänvisar också till nationell statistik som tyder på att långa nattpass inte skulle vara hälsosamt.

– Man har sett att det händer väldigt mycket de sista timmarna av nattpassen. Det blir mycket arbetsskador då för att man är så trött.

Men väger inte den egna personalens åsikter och erfarenheter tyngre än statistik?

– Jo, det är klart att det är viktigt att lyssna på medarbetarna. Samtidigt har vi ett avtal med Kommunal om att vi ska kunna erbjuda heltidstjänster. Det var mycket diskussioner när schemat infördes, men nu har jag inte hört något på ett tag. Det har varit ganska tyst.

Allt kanske inte når dig som förvaltningschef. Men tycker du verkligen att ni har lyssnat på medarbetarna i den här frågan?

– Jag tycker att vi har diskuterat och lyssnat mycket på dem. Det tar ju tid också att anpassa sig till en förändring.

Nu har det gått nästan ett år, är det inte tillräckligt lång tid för att åsikter om schemat ska vara relevanta att ta till sig?

– Jo, vi får väl titta på det här igen. Men då menar jag inte att gå tillbaka till tio timmar, det ser inte jag som en framkomlig väg. Varje verksamhet får titta på planeringen av sina nattscheman och se om det finns förändringar att göra utan att gå tillbaka till längre nattpass.

ANNONS