Fredrik och David Olsson, ägare till Lundgrens i Gräfsnäs, hoppas gå stärkta ut ur krisen.
Fredrik och David Olsson, ägare till Lundgrens i Gräfsnäs, hoppas gå stärkta ut ur krisen. Bild: Johan Hallberg

Lundgrens permitterar i spåren av coronaviruset

Ett företag som drabbats av det pågående utbrottet av coronaviruset är Lundgrens i Gräfsnäs som säljer pokaler, medaljer och lotter till idrottsföreningar. Verksamheten fortsätter som vanligt, men företaget korttidspermitterar nu personal. Målsättningen är att alla ska kunna återgå i jobb när krisen är över.

ANNONS

LÄS MER:Sportchefen: "Korttidspermitteringar är något vi tittar på"

LÄS MER:Avbokat fram till maj – miljonförluster väntar

Lundgrens i Gräfsnäs har sedan mitten av 1940-talet arbetat tätt tillsammans med det svenska föreningslivet. En stor del av verksamheten bestå av försäljning av priser, pokaler, lotter och annat till idrottsklubbar. Men de restriktioner som nu införts om att sammankomster med fler än 500 personer inte är tillåtna har slagit hårt mot företaget.

– Ja, det ställs in otroligt mycket tävlingar och cuper, och arrangemang där det säljs lotter, säger Fredrik Olsson som tillsammans med David Olsson är delägare i företaget.

Som läget är nu har stora delar av idrotts- och föreningslivet gått ner på sparlåga, och det råder stort osäkerhet när alla verksamheter kan komma igång igen. Och det är alltså något som drabbar Lundgrens i Gräfsnäs hårt.

ANNONS

– Alla företag påverkas av det här med coronaviruset. Mot vissa företag slår det hårdare, och vi ett av dem. Vi har en minskad orderingång med 80 procent i nuläget, säger Fredrik Olsson, som räknar med att situationen kommer att se likadant ut så länge förbudet om större sammankomster blir kvar.

Verksamheten i Gräfsnäs kommer att drivas vidare precis som vanligt, men personal kommer att korttidspermitteras enligt regeringens förslag, och det från och med måndag i nästa vecka.

– Vi kommer att fungera som vanligt under krisen och siktar på att komma ut ur det här starkare. Vi arbetar stenhårt för det och har alla förutsättningar för att göra det, säger Fredrik.

Korttidspermitteringen innebär att staten tar en stor del av kostnaden för att personal går ner i arbetstid. Tanken är att arbetsgivarens lönekostnader kan minskas med hälften, samtidigt som den anställde får ut nittio procent av lönen.

– Det har varit en vecka med mycket oro och stress. Vi har suttit och räknat på det här för att försöka få en koll. Nu känns det ändå som vi kan se framåt när vi har fattat ett beslut, säger Fredrik.

De sex anställda i Lundgrens i Gräfsnäs har nu informerats om vad som gäller för den närmsta framtiden. Hur lång tid personalen kommer att vara permitterad är oklart, hela situationen är fortfarande för osäker för att säga något om det.

– Man får ta det månad för månad, vi har sagt att det är en tillfällig grej. Vår målsättning är att alla ska kunna gå tillbaka till sitt jobb igen.

Företaget i Gräfsnäs är tätt förknippat med föreningslivet runt om i landet, och Fredrik poängterar att också föreningarna är drabbade ekonomiskt genom att det sitter med kostnader och inte kan få in pengar genom att arrangera cuper till exempel.

– Vår stora grej nu är att hjälpa föreningslivet. Vi har en grej på ritbordet som vi presenterar nästa vecka, det är ett lotteri där allmänheten kan hjälpa ”sin” förening, säger han.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen rustar för varsel

ANNONS