Bild: Filip Landqvist

Arbetsförmedlingen rustar för varsel

Varslen, som en följd av coronaviruset, har inletts.
– Alla är mer eller mindre oroliga, säger Mikael Wingård, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Alingsås.

ANNONS

LÄS MER:Sundlergymnasiet skickar hem sina elever

LÄS MER:UF-mässa inställd på grund av corona

De svarta rubrikerna avlöser varandra på nyhetssajterna runt om i världen. Förutom coronavirusets spridning så sprids också en oro på börserna. Flera företag inom bland annat rese- och besöksnäringen har varslat.

Hur ser du på läget?

– Vi har inte märkt av något ökat kundflöde ännu, säger Mikael Wingård, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Alingsås. Däremot är det snarare tvärtom, man kommer inte hit i onödan. Men det säger alla, det här kommer inte gå över imorgon. Varslen kommer iscensättas och sedan sägs folk upp varpå de kommer till oss.

Hur ser det ut med inflödet av nya jobb?

ANNONS

– Det är färre nya jobb som kommer in. Vi gör också uppföljningar av anställningar med stöd. Och nu avbokar arbetsgivare eller skjuter detta på framtiden.

Vad säger de arbetssökande ni möter om läget?

– De som vi nu möter lokalt är i personliga möten står lite längre från arbetsmarknaden. De är lika oroliga som folk i allmänhet. Alla är mer eller mindre oroliga. Jämför vi med finanskrisen 2008, vilket var en jättepuckel, så mötte vi många som förlorat jobbet. Men i det här fallet så adderas även smittorisken.

Vidtar ni några praktiska åtgärder på kontoret för att minska smittspridningen?

– Ja. Ingen behöver komma in och lämna aktivitetsrapporter. Och för att det inte ska bli orättvist så behöver ingen göra det digitalt heller. Sedan har vi lokala krisgrupper, där vi diskuterar läget dag för dag. Vi städar också lokalerna extra mycket just nu.

Robert Scarlini, sektionschef med ansvar för arbetsgivarsidan, vars enhet täcker upp för bland annat Göteborg, men även Alingsås, ser att varslen ökar.

– Det är ingen hemlighet och inte så konstigt med anledning av corona, säger Scarlini. Vi har ett antal medarbetare som arbetar med just detta. Det vi gör nu är att vi kontaktar alla företag som varslar personal och erbjuder oss att hjälpa till.

Men hur arbetet ska gå till, rent praktiskt, är förenat med svårigheter.

– För nu är det inte lämpligt att samla folk. Varken vi eller företagen är särskilt intresserad av att ha stora informationsmöten nu.

– Det är så speciellt läge nu. Besöksnäringen drabbas hårdast. Det har gått från normal ruljans till tvärnit på bara några dagar.

Hur ser företagen på det här med permitteringar, där staten går in och betalar en del av lönen?

– Det är svår fråga. För det är så olika. Kortsiktigt är permittering bra, för folk får gå hem på dagen. Vänder det snabbt kan man bara kalla in folk igen. För återanställning är en jobbigare process.

– Det finns ingen bransch som direkt anställer någon nu. Det är väldigt speciellt. Jag hittar inte riktigt ord för det.

Ser du någon strimma ljus?

– Förr eller senare kommer det här vända. Så får man tänka. Men ur ett arbetsmarknadsperspektiv, just nu, är det svårt att hitta ljusglimtar.

LÄS MER:Oron sprider sig som ett virus

.

ANNONS