Bild: Mårten Öhman/Maria Olsson Äärlaht

Kommunens plan: då börjar vaccineringen på särskilt boende

Vaccineringen på särskilt boende i Alingsås kommun drar igång vecka 3. Det beskedet gav vård- och omsorgsförvaltningens chef Anita Hedström under måndagen.

ANNONS
|

LÄS MER:Så blir julen på Alingsås äldreboenden

Just nu pågår ett intensivt planeringsarbete på Folkhälsomyndigheten och ute i regionerna för att få allt på plats inför den stundande vaccineringen mot covid-19. De första doserna beräknas komma till Västra Götalandsregionen den 28 december. Enligt vård- och omsorgsförvaltningens chef Anita Hedström är det dock oklart ifall Alingsås kommun kommer att få ta del av dessa.

– Vi börjar att vaccinera vecka 3, säger Hedström.

Personer på särskilt boende ingår i den så kallade Fas 1-gruppen, alltså de personer som är högst prioriterade. I denna grupp ingår också brukare inom hemtjänsten, personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende och omsorgstagare samt hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp. Samtliga personer som ingår i dessa kategorier och som är hemmahörande i Alingsås kommun kommer, enligt Hedström, att kunna påbörja sin vaccinering från och med vecka 3.

ANNONS

De första doserna som kommer komma Alingsås kommuns invånare till del är från Pfizer/Biontech.

– Det kräver en specialhantering, då de ska förvaras så kallt. Och när man plockar ut dem från den här extremkylan så kan de förvaras i fem dagar i ett kylskåp. Det krävs därför successiva leveranser.

– Alla ska få två doser. Det är 3-4 veckors mellanrum på dessa.

Enligt Hedström kommer personalen inom vård och omsorgen att vaccineras av en extern leverantör, något som alltså också ska påbörjas vecka 3.

– Hur det ska gå till vet ingen ännu. Men upphandling pågår i regionen. Man tror på någon form av mobilt team.

Under januari väntas Västra Götaland få tillgång till totalt 50 000 doser av vaccin mot covid-19 som räcker till 25 000 invånare då två doser ges.

LÄS MER:Kommunen backar – köken ska öppnas efter smittsäkring

LÄS MER:Flera coronafall bland brukare på äldreboenden

LÄS MER:Omsorgschefen: ”Det är i personalrummen som smittan sprids”

LÄS MER:Upprörda känslor när omsorgen stänger alla personalkök

LÄS MER:Hedström: ”Mycket smitta mellan personalen”

LÄS MER:Smitta på fyra äldreboenden – nu måste personalen ha både munskydd och visir

ANNONS