– Vi smittspårar runt varje smittad brukare och personal för att hitta smittokällan, säger Anita Hedström, vård- och omsorgchef i Alingsås kommun.
– Vi smittspårar runt varje smittad brukare och personal för att hitta smittokällan, säger Anita Hedström, vård- och omsorgchef i Alingsås kommun. Bild: Privat

Flera coronafall bland brukare på äldreboenden

Coronasmittan har tagit sig in bland brukarna på Alingsås kommuns äldreboenden. Under fredagen fanns totalt fem konstaterade fall. Och en intensiv smittspårning pågår.

ANNONS

LÄS MER:Omsorgschefen: ”Det är i personalrummen som smittan sprids”

Under hela pandemin, fram till den här veckan, har det varit ett enda konstaterat fall av corona bland brukarna på Alingsås kommuns äldreboende. Men de senaste dagarna har AT kunnat rapportera om flera fall av smitta på Bräcke diakonis demensboende Ginstgården. Vidare har vård- och omsorgschefen Anita Hedström redogjort för en situation, där det är många smittade bland personalen på både särskilt boende och inom hemtjänsten.

I veckan konstaterades ett fall av smitta bland brukarna på Noltorpsgården och fyra fall på Kaptenen.

– Vi jobbar nu stenhårt på att begränsa smittan, säger Anita Hedström.

Personalen arbetar med förhöjd skyddsutrustning och smittspårning pågår kring de personer som är konstaterat coronasjuka. Förutom de fem brukarna är runt 45 personer i personalen smittad.

ANNONS

– Vi smittspårar runt varje smittad brukare och personal för att hitta smittokällan. Vi har omkring femtio smittspårningar på gång samtidigt. I varje smittspårning ingår sedan ett antal personer. Vissa fall är det många, i andra fall färre.

Alingsås kommun är en av få kommuner som i princip hållit smittan borta från särskilt boende. Hur ser du på att den nu kommit in?

– Det har varit helt fantastiskt. Och jag tänker att vi ändock haft tid på oss att förbereda oss mer än några andra. Vi vet vad vi ska göra. Basala hygienrutiner och att använda skyddsutrustning på rätt sätt är nycklarna.

Bor de sjuka kvar på särskilt boende?

– Ja, vi flyttar inte på personer som är sjuka. Det är deras hem. Om de blir så dåliga att de behöver sjukhusvård, då är det en annan sak.

Hur mår de smittade?

– Exakt hur de mår vet jag inte. Men hade de varit allvarligt sjuka hade jag fått reda på det.

LÄS MER:Hedström: ”Mycket smitta mellan personalen”

LÄS MER:Upprörda känslor när omsorgen stänger alla personalkök

ANNONS