I väntan på nya äldreboenden i kommunen – nu skapar kommunen fler demensplatser på Kvarnbackens korttidsboende för att minska kön.
I väntan på nya äldreboenden i kommunen – nu skapar kommunen fler demensplatser på Kvarnbackens korttidsboende för att minska kön. Bild: Bosse Åström

Kommunen vill minska kön – skapar fler demensplatser

Behovet av demensplatser ökar och i ett försök att minska kön ställer nu kommunen om.
– 20 platser på Kvarnbacken konverteras till demensplatser och Ängabogården använder vi till korttidsplatser, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Lotta Pamp (M).

ANNONS

När IVO, Inspektionen för vård och omsorg för ett par år sedan besökte Ängabogården stod det klart – lokalerna var inte godkända för att bedriva demensverksamhet. När behovet av demensplatser nu ökar har Vård- och omsorgsnämnden beslutat att ställa om två av kommunens verksamheter.

– Ursprungligen handlar det om att skapa så många demensplatser som möjligt. Vi har brist på demensplatser och det är ett bekymmer, säger Eva-Lotta Pamp och fortsätter:

– Vi ställde frågan till IVO om vi kunde använda de platserna som demensplatser men det får vi inte göra.

LÄS MER:Alliansen och S gör upp om framtidens äldreboenden

LÄS MER:Stor osäkerhet kring behovet av framtida äldreboendeplatser

För att tillgodose behovet och underlätta den växande kön kommer kommunen skapa fler demensplatser på Kvarnbackens korttidsboende.

ANNONS

– Vi såg möjligheten att använda oss av Kvarnbacken som är en stor lokal på över 5000 kvadrat, säger Pamp.

I dagsläget har Kvarnbackens korttidsboende riktats till äldre som är i behov av tillfällig vård eller rehab som inte kan tillgodoses med hemtjänst, hemsjukvård eller i personens eget hem.

– Det är helt enkelt så att vi konverterar en del av korttidsplatserna på Kvarnbacken till demensplatser. Och så flyttar vi korttidsplatser till Ängabogården, säger Pamp.

Behåller korttidsplatser på Kvarnbacken

Trots omställningen kommer kommunen behålla åtta korttidsplatser på Kvarnbacken. Ett beslut som Eva-Lotta Pamp kallar en avvägning.

– Det gäller framförallt individer som kommer från sjukhus och behöver rehabilitering, säger Pamp och fortsätter:

– Jag har inte varit helt tillfreds med beslutet. Personligen brukar jag alltid försöka prioritera sjukast först. Och i detta fallet hade vi egentligen haft ett större behov av demensplatser.

Finns det risk att personer med vårdbehov inte får någon plats?

– Nej. Givetvis kan det vara så att framförallt demenssjuka kan få vänta ett litet tag på att få plats. Vi har ju faktiskt en liten kö på demensplatser.

Eva-Lotta Pamp (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Eva-Lotta Pamp (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden. Bild: Totte Vesterlund

Innan nämnden gick till beslut så diskuterades förslaget flitigt enligt Pamp. Diskussionerna ledde fram till att Vård- och omsorgsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att återrapportera om förutsättningarna förändras.

– För att säkerställa att vi inte hamnar helt fel får förvaltningen i uppdrag att återrapportera till nämnden för nytt ställningstagande om förutsättningarna ändras. Antingen om kön till demensplatser börjar öka eller om det visar sig att vi behöver fler korttidsplatser. Då får vi kanske göra ett omtag.

Samtidigt som kommunen skapar 20 nya demensplatser på Kvarnbackens Korttidsboende och två av Ängabogårdens avledningar konverteras till 31 korttidsplatser får förvaltningen ytterligare ett uppdrag.

– Förvaltningen får även i uppdrag att utreda och se över ett effektivt utnyttjande av lokalerna på Kvarnbacken. Det finns säkert möjlighet att utnyttja kvadratmeterna på ett bättre sätt tror jag. För att säkerställa brukarnas behov, säger Pamp.

Hur många påverkas av detta beslutet. Kommer äldre behöva flytta?

– Vi kommer inte att behöva flytta några människor alls utan vi skapar nya demensplatser på Kvarnbacken för att minska kön. Gamla och sjuka människor ska inte flyttas runt! Växelvården flyttade vi redan i somras och det har tydligen fungerat över förväntan, avslutar Pamp.

LÄS MER:Privata vårdaktören kritisk till kommunens velande: ”agerade oförutsägbart”

ANNONS