Privata vårdaktören kritisk till kommunens velande: ”agerade oförutsägbart”

Efter flera år av diskussioner om hur kommunen ska lösa behovet av fler platser på särskilda boenden, tidigare äldreboenden, har politikerna kommit överens. Men den privata vårdaktören Vardaga är kritisk till kommunens beslutsprocess.
– Kommunen agerade oförutsägbart genom att ändra på redan fattade beslut, kommenterar Malin Appelgren, tillväxtchef på Vardaga.

ANNONS
|

LÄS MER:Stor osäkerhet kring behovet av framtida äldreboendeplatser

LÄS MER:Alliansen och S gör upp om framtidens äldreboenden

AT har tidigare rapporterat om den osäkerhet som funnits kring behovet av framtida äldreboendeplatser i kommunen. Nu tycks osäkerheten vara över när Alliansen och Socialdemokraterna kompromissat om en långsiktig lösning.

– Vi har nu löst 2020-talets behov av äldreomsorg på såväl kort som lång sikt, kommenterade Daniel Filipsson (M), kommunalråd i en artikel från september i år.

Men hos den privata vårdaktören Vardaga, som i dagsläget bygger två nya äldreboenden i Alingsås, finns det fortfarande frågetecken kring kommunens planer.

– Vi hoppas förstås att man tar vara på de investeringar som redan är gjorda så att det inte kastas ännu mer pengar i sjön om kommunen går in och gör nya investeringar, säger Malin Appelgren, tillväxtchef på Vardaga.

ANNONS
Malin Appelgren, tillväxtchef på Ambea och Vardaga.
Malin Appelgren, tillväxtchef på Ambea och Vardaga. Bild: Vardaga

I artikeln från september deklarerade Alliansen och Socialdemokraterna att de kommit överens. 80 vårdplatser ska upphandlas samtidigt som det planeras för ett kommunalägt och kommunalt drivet boende 2027 – vilket förvånade Vardaga:

– Det förvånande att de nu säger att de ska bygga ett boende själva, berättar Appelgren.

I juni förra året beslutade Vardaga att etablera sig i Alingsås och därmed bygga två nya boenden. Det efter att kommunen införde lagen om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende för äldre.

– Man kan säga att de har haft dialog med oss i tio års tid. De var inne på att privata aktörer skulle stå för en del av investeringen när kommunen stod inför nya behov. Men vi ville inte etablera oss innan vi visste att de hade fattat beslut om LOV, vilket man senare gjorde, berättar Appelgren.

LÄS MER:Trots klubbat beslut – Filipsson (M) öppnar för ny dialog om LOV

LÄS MER:SD-motion sänker LOV – Filipsson (M): Majoriteten har fallit

LÄS MER:Alliansens samlade besked efter LOV-reformens fall

På förslag av vård- och omsorgsnämnden beslutade kommunfullmäktige att införa lagen om valfrihetssystem inom särskilt boende i slutet av januari 2020. I september samma år tog kommunfullmäktige tillbaka sitt beslut då det inte längre fanns majoritet i kommunfullmäktige.

– Vi blev förvånade att de backade! Vi förstod det som att man fattade beslutet strategiskt för att få boendeplatser utan kommunal investering. Nu bygger vi boenden med 140 platser eftersom kommunen hade infört lagen och skrev i sin lokalförsörjningsplan att det fanns behov på nästan 300 nya lägenheter, förklarar Appelgren.

”Agerade cowboy”

När beslutet drogs tillbaka stod Vardaga inför en osäkrare framtid. Men frågar man oppositionsrådet Simon Waern (S) svarar han att Vardaga ”är en aktör som har byggt helt på spekulation...”. En beskrivning som Appelgren inte håller med om:

– Min invändning är historiebeskrivningen. Det lät som att vi agerade cowboy men jag skulle vilja hävda att det snarare var kommunen som agerade oförutsägbart genom att ändra på redan fattade beslut.

Daniel Filipsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Alingsås
Daniel Filipsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Alingsås

Kommunalrådet Daniel Filipsson (M), kan till viss del hålla med Appelgren om den påstådda oförutsägbarheten:

– Jag kan förstå deras kritik för de facto har vi haft ett beslut som föll. I den meningen har det funnits en oförutsägbarhet när det ändrades. Sen kan jag förstå att signalen utåt blir otydlig, men då vill jag tillägga att vi hela tiden har varit tydliga med att det är en demokratisk process där stödet kan förändras över tid.

Vardaga menar att det har pågått en process i flera år där ni bjudit in till bland annat dialogsamtal. Har ni inte agerat oförutsägbart då?

– Jag kan förstå att de har den uppfattningen och har full respekt för deras bedömning. Under alla dessa dialogtillfällen har vi varit tydliga med att det är demokratiska beslut som i slutändan styr och under vilka förutsättningar som vi försöker skapa möjligheter till fler äldreboendeplatser, säger Filipsson som tillägger:

– Detta bolag har valt att agera utifrån den osäkerhetsfaktor som alltid finns i en demokratisk process. Och det kan jag inte ta ansvar för. Däremot kan jag ta ansvar för att det inte varit solklart från början exakt hur vi skall skapa fler äldreboendeplatser.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende innebär att kommunens invånare har möjlighet att välja mellan olika verksamheter som ska utföra den hjälp man fått beviljad. Det går att välja kommunens verksamhet eller av kommunen godkända privata företag. Det sker genom en upphandling inom ramen för LOV – kommunen specificerar de villkor som utförarna ska uppfylla.

ANNONS