– Med begränsade ekonomiska resurser måste vi prioritera hårt, säger Anna Hansson, gruppledare för Miljöpartiet.
– Med begränsade ekonomiska resurser måste vi prioritera hårt, säger Anna Hansson, gruppledare för Miljöpartiet. Bild: Totte Vesterlund

Hansson (MP) kritiserar investeringsplaner

Miljöpartiet anser att kommunen inte bör genomföra alla planlagda investeringsprojekt.
– Det finns uppenbarligen nu en risk för minskade skatteintäkter, samt ökat behov av försörjningsstöd, säger Anna Hansson, gruppledare.

ANNONS

LÄS MER:”Gäller att ha mycket is i magen”

LÄS MER:Alliansens budget antogs

LÄS MER:"Viktigt att vi kan enas"

Takten på Alingsås kommuns planlagda investeringar har tidigare kritiserats av MP. I partiets senaste budgetförslag, från i höstas, föreslås en lägre ambitionsnivå.

– Det handlar om Norra Länken, verksamhetsområde norr och Norra Bolltorp, säger Hansson, som dock menar att det mot bakgrund av coronaviruset nu finns ”anledning att göra en översyn av ambitionsnivån i investeringarna.”

Hansson anser att det finns en uppenbar risk för minskade skatteintäkter, såväl som ett framtida ökat behov av försörjningsstöd.

– Vi ser också en risk för minskad efterfrågan på exempelvis verksamhetsmark och nya bostäder. Vi ser nu en snabb ekonomisk tillbakagång. Vi kan bara spekulera i hur det blir det framöver, på längre sikt.

ANNONS

– Det är inte självklart att det blir en längre ekonomisk tillbakagång. Tvärtom kan det bli en rekyl i vissa branscher, och ett uppdämt konsumtionsbehov tas igen vid ett senare tillfälle.

Det ni i MP har varit särskilt kritiska till rör ju infrastrukturprojekt. Ser du några andra typer av investeringar som ni anser bör stryka på foten?

– Nej. Men den risk vi ser handlar främst om minskad efterfrågan på nya och dyra bostäder.

Vidare anser Hansson att det är läge för det kommunala bostads- och fastighetsbolaget Alingsåshem att se över sina risk- och konsekvensanalyser.

Bör ishallen byggas?

– Med begränsade ekonomiska resurser måste vi prioritera hårt. Och nu kanske vi behöver prioritera hårdare. I partiet har vi dock inte diskuterat de enskilda delarna, som ishallen.

LÄS MER:GP: Kommunen har betalat miljoner till advokatbyrå

ANNONS