Zlatibor Sinik, Centerpartiet i Alingsås, vill att kommunen ska servera vildsvinskött inom skolan och äldreomsorgen för att få bukt med problemen som djuren ställer till med.
Zlatibor Sinik, Centerpartiet i Alingsås, vill att kommunen ska servera vildsvinskött inom skolan och äldreomsorgen för att få bukt med problemen som djuren ställer till med. Bild: Totte Vesterlund

Förslaget: Lokalt vildsvin på tallriken

Stoppa vildsvinen – i magen. Så vill Zlatibor Sinik, Centerpartiet i Alingsås, få bukt med plågan.

ANNONS
|

Vildsvin engagerar och irriterar. Djuret orsakar skador för lantbrukare och bidrar till trafikolyckor. Något som märks även i Alingsås. Zlatibor Sinik, som representerar Centerpartiet i vård- och omsorgsnämnden, vill att kommunen ska servera lokalt vildsvinskött inom skolan och äldreomsorgen.

Vi värnar om vår närmiljö och klimatet. Det är bättre att man i princip cyklar in med köttet än att det flygs in. Det är klimatsmart mat från närområdet, färska råvaror.

Ett liknande förslag fördes i januari fram av Sverigedemokraterna i Herrljunga.

– Frågan har lyfts på kommunstyrelsens arbetsutskott kring jul, man ser positivt på det. Nu ska det administrativa falla på plats, säger Zlatibor Sinik (C) och fortsätter:

– Vi värnar om vår närmiljö och klimatet. Det är bättre att man i princip cyklar in med köttet än att det flygs in. Det är klimatsmart mat från närområdet, färska råvaror.

ANNONS

"Jägarna bidrar"

Zlatibor Sinik har fått med sig Vikaryds köttbod, som har en vilthanteringsanläggning som är godkänd av Jordbruksverket, på tåget. Tanken är att lokala jägare ska leverera djuren dit och så gör Vikaryd i ordning köttet och levererar det till kommunen.

– Vi ser jättepositivt på det här, säger Peter Dickson, på Vikaryd.

– Det är ett lokalt slakteri som vi gynnar, och har vi tur så kanske vi får in så mycket kött att grannkommunerna köper in kött därifrån. Högre inkomster på Vikaryd ger mer inkomster till kommunen och kanske fler arbetstillfällen, plus att jägarna bidrar med någonting, säger Zlatibor Sinik, som själv är jägare, och utvecklar:

– Vi skjuter mer vildsvin än älg i dag. Det känns lite roligare att köra det till Vikaryd om jag vet att mina barn eller mina föräldrar kommer att äta det.

Bild: Stefan Bennhage/TTELA

Och det finns exempel runtom i Kommunsverige att luta sig mot: Åtvidaberg, Växjö, Norrköping och Sävsjö har provat, eller ska prova, att servera vilt i sina verksamheter i olika omfattning.

Vad kan man då göra av vildsvinsköttet?

– Korv, köttbullar och färs, det blir mer mat och en enklare hantering med färs, säger Zlatibor Sinik.

Kostverksamheten i kommunen bedrivs sedan i maj 2010 på entreprenad och det är ISS Facility Service som är leverantör. Zlatibor Sinik hoppas att det inte ska bli ett hinder.

– Andra kommuner har gjort en separat upphandling som gäller viltkött och under en viss mängd pengar behöver man inte göra en upphandling, det finns ett gränsvärde.

LÄS MER:Vildsvin på tallriken och inte i trafiken

LÄS MER:SD vill servera mer vildsvin

ANNONS