Alingsås kommun avråder sina verksamheter från sammankomster med fler än 50 personer för att trygga så mycket personal som möjligt i kärnverksamheterna. Detta i spåret av det nya coronaviruset, covid-19. Men avrådan baseras inte, vilket det spekuleras i på sociala medier, på någon utbredd smittspridning i Alingsås.
Alingsås kommun avråder sina verksamheter från sammankomster med fler än 50 personer för att trygga så mycket personal som möjligt i kärnverksamheterna. Detta i spåret av det nya coronaviruset, covid-19. Men avrådan baseras inte, vilket det spekuleras i på sociala medier, på någon utbredd smittspridning i Alingsås. Bild: Bosse Åström

Därför avråder kommunen från större sammankomster

Alingsås kommun avråder sina verksamheter från sammankomster med fler än 50 personer för att trygga så mycket personal som möjligt i kärnverksamheterna.
Detta i spåret av det nya coronaviruset, covid-19.
Avrådan är betydligt skarpare än regeringens restriktion på 500 personer och gäller just bara kommunen själv. Och det beror inte, vilket det spekulerats i på sociala medier, på någon utbredd smittspridning i Alingsås.

ANNONS
|

LÄS MER:Coronafall i Alingsås – kommundirektören bekräftar

LÄS MER:”Det personliga ansvaret är väldigt viktigt”

I slutet av förra veckan gick kommunen ut och avrådde från sammankomster med fler än 50 personer. Betydligt tuffare än regeringens beslut om att förbjuda samlingar med fler än 500 personer. Kommunens avrådan gäller bara evenemang och sammankomster som kommunen arrangerar.

"Anledningen är bland annat att vi vill ha så mycket personal som möjligt tillgänglig i våra kärnverksamheter", skriver kommunen på sin hemsida.

För andra aktörer, såsom företag och föreningar, är det så klart bara regeringens restriktion på 500 personer som gäller.

Kommunen skriver vidare att alla arrangörer får göra sin egen riskbedömning och därefter besluta om aktiviteten ska genomföras eller ställas in, utifrån regeringens restriktion.

ANNONS

Kommunen rekommenderar också arrangörer av evenemang att ta del av stödjande material från Folkhälsomyndigheten i sin riskbedömning.

– Vi vill bidra till att hålla igen smittspridningen så gott som vi kan. Sedan får respektive arrangör bedöma informationen, 50 är ingen exakt siffra. Det är ett sätt att hålla nere större grupperingar i slutna rum, säger kommundirektören Maria Standar.

På bland annat Facebook spekuleras det i om Alingsås kommuns avrådan beror på att det pågår en större smittspridning i just Alingsås. Men det stämmer inte.

– Nej, det har inget med det att göra. Och det är många sammankomster med färre än 500 personer som ställs in nu, inte bara här. Jättemånga konferenser ställs in. Vi ska inte resa runt bland våra kommuner och utsätta oss själva och andra för smitta, säger Maria Standar.

En annan nyhet i coronavirusets spår är att Nolhalla ishall vidtar försiktighetsåtgärder och tillsvidare stänger ned allmänhetens åkning.

LÄS MER:Coronaoro påverkar besöksnäringen

ANNONS