Bild: Katrin Niklasson

Coronaoro påverkar besöksnäringen


– Hela branschen är orolig men jag försöker hålla ett lugn. Det säger Anna Hartman, vd för Grand Hotel Alingsås.

ANNONS

Under torsdagen kom besked om att hotellkedjan Scandic varslar 2 000 svenska anställda om uppsägning, på grund av stort bokningstapp till följd av coronaviruset. Samtidigt har Nordic Choice Hotels bekräftat för Göteborgs-Posten att hotellen ser över sin bemanning och att personal kommer att varslas.

– Hela branschen är orolig men jag försöker hålla ett lugn, även om jag ser att situationen är allvarlig. Det är många bitar vi ska ta hänsyn till. Vi vill undvika de här varslen så gott vi bara kan och försöka säkra jobben för våra anställda, säger Anna Hartman, vd för Grand Hotel Alingsås, som noga följer utvecklingen.

ANNONS
Anna Hartman, vd Grand Hotel.
Anna Hartman, vd Grand Hotel. Bild: Arkivbild Alingsås Tidning

– Som det ser ut nu är det i storstäderna man har det största tappet, det är ju också där de stora sammankomsterna och mötena äger rum. Men situationen är kännbar även för oss. Vi har gäster som har valt att ställa in sitt besök eller sina sammankomster. För vår del var det i måndags det började märkas, men kollegorna i storstäderna har känt av detta tidigare.

Hotellet har vidtagit åtgärder för att öka hygien och minska smittspridningen. Anna Hartman framhåller också att man följer rekommendationer och beslut från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Ett led i det är stopp för sammankomster med fler än 500 personer.

Lördagens Marsnatta i hotellets nattklubb planeras dock att genomföras, under dessa förutsättningar.

– Vi följer som sagt utvecklingen och anpassar oss efter rekommendationer som ges, säger Hartman.

Tror du att hotell i Sverige på sikt kan gynnas av att folk ställer in utlandsresor och semestrar på hemmaplan?

– Det skulle definitivt kunna bli så. Vad det gäller kriser brukar det kunna komma något gott av det i slutändan. Det är den förtröstan jag har. Men samtidigt får det inte kosta på för mycket på vägen.

ANNONS