Barn och unga får träna igen: ”Givetvis glädjande”

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill öppna upp för barn- och ungdomsidrott inomhus. Det nya beskedet gäller för barn och unga födda 2005 eller senare.

ANNONS
|

– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn. Offentliga aktörer bör återuppta verksamhet för barn och unga, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff på torsdagen.

Hon poängterar att detta gäller om verksamheten kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Motivet till beslutet är att det är viktigt för barnens hälsa att kunna röra på sig och genomföra aktiviteter, säger Lind vidare.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Bild: Filip Landqvist

Folkhälsomyndigheten delar regeringens uppfattning.

– Hälsofrågor kring barnen handlar så mycket mer än bara om smittskydd. Effekterna av att dom inte kan idrotta och röra på sig kan bli väldigt kostsamma, såväl fysiskt som psykiskt. Vi vet också att barn och unga inte är drivande i smittspridningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

ANNONS

Det nya beskedet gäller för barn och unga födda 2005 eller senare.

För äldre tonåringar och vuxna gäller fortsatt råden om träning utomhus.

– Vi ser inte en återgång till det normala för äldre tonåringar i dagsläget, säger Amanda Lind.

Välkomnar beslutet

Martin Lernås, sportsligt ansvarig för ungdomsverksamheten i Alingsås HK, säger att beskedet är efterlängtat:

– Vi har cirka 300-400 barn som berörs och det är givetvis glädjande att vi nu kan öppna upp inomhusverksamheten igen. Som jag förstått det kan vi nu återgå till samma typ av verksamhet vi hade i höstas. Information kommer att gå ut till respektive lags ledare inom kort, säger han.

När kan träningen starta upp igen?

– Vår ambition är att göra det under nästa vecka.

Karin Olander, ordförande i Alingsås IF Gymnastik, säger till AT att föreningen återstartar verksamheten under måndagen.

– Det finns ett uppdämt behov bland våra aktiva att få släppa ut all energi och därför känns det fantastiskt bra att kunna öppna igen, säger Olander, som är tydlig med att man kommer vidta ytterligare åtgärder för att undvika smittspridning.

– Det vi gjorde i höstas slog väl ut och förutom något enstaka fall (en förälder) så hade vi ingen smitta överhuvudtaget hos oss. Nu kommer vi dessutom att bli ännu tydligare med direktiven kring in och utpassering.

Var det ett enkelt beslut?

– När kommunen meddelade att dom öppnar upp hallarna och sedan även gymnastikförbundet gav tummen upp var det inget svårt beslut.

Under fredagen kom nya besked från regeringen, där man även tillåter ungdomar födda 2004 och senare att träna inomhus om det inte finns möjlighet att bedriva träning utomhus. Att spela matcher är dock inte aktuellt.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade kommunerna innan jul att stänga icke nödvändiga verksamheter, vilka bland annat innefattade en rekommendation om nedstängningar av simhallar och idrottshallar fram till den 24 januari.

LÄS MER:Martin ställde upp när gamla yrket kallade

LÄS MER:Tjejhandbollen är på frammarsch

ANNONS