Alingsås HK:s F18-tjejer är ett av flera ungdomslag i föreningen som går starkt i USM.
Alingsås HK:s F18-tjejer är ett av flera ungdomslag i föreningen som går starkt i USM. Bild: Alingsås HK

Tjejhandbollen är på frammarsch

Alingsås HK står sig fortsatt starka på ungdomssidan. Inte minst hos tjejerna där man är rekordlångt framme i USM sett till antal lag.

ANNONS
|

USM är i full gång. Steg 3 är snart avverkat för både killar och tjejer i de tre åldersklasserna 14, 16 och 18 år, och för Alingsås HK ser det bra ut fortsatt.

– Vi har F18 och F16 vidare till steg 4 redan och det är vi såklart jättestolta över. I helgen har vi även representation i F14 så det kan bli avancemang för alla tre åldersklasser, säger Martin Lernås hos Alingsås HK.

Har ni varit så långt framme med så många lag innan på tjejsidan?

– Nej vi har inte varit i närheten av det innan. Någon enstaka gång har något lag gått långt men inte i alla tre åldersklasser. Någonstans, som helhet, betyder det att tjejerna går framåt i hela föreningen såklart. Det är här vi lägger grunden för vår ambition om spel i division 1 och högre upp med vårt a-lag.

ANNONS

Lernås menar vidare att ett tydligare sätt att arbeta på ligger bakom en del av framgångarna.

– Vi har försökt få bättre struktur, ordning och reda helt enkelt, och vi tränar väldigt noggrant. Just träningen lägger vi stor vikt vid.

Handlar det även om ett större intresse rent generellt för handboll bland tjejer i närområdet?

– Det är svårt att svara på, men vad vi kan se är att ansökningarna till vårt NIU-gymnasium för handboll har ökat för varje år. Fler vill hit, fler tackar ja och fler har högre kvalitet. Vi har i dagarna fått ja från nio tjejer som alla flyttar hit för att spela handboll.

På killsidan nådde AHK en historisk framgång förra säsongen när man nådde steg 5, finalspelet, med samtliga tre årskullar.

Så blir det inte denna gång, men P16 är redan i steg 4 medan P18 har chansen att nå dit i helgens gruppspel.

– Vi gjorde en jättebra helg förra helgen med vårt P16-gäng och jag ser det som att vi har goda chanser att nå finalsteget med dom, det är målet, säger William Törnqvist, en av ledarna för 16-åringarna.

Just den åldersklassen är såväl bred som spetsig, säger han.

– Vi spelar i tre olika serier med de här killarna och leder alla tre. Det är ett stort, härligt gäng som tränar ihop och utvecklas.

Hur hanterar man en sådan stor trupp, så alla får bra träning?

– Dels har vi ett gäng som är med juniorerna och tränar vid vissa tillfällen, men vi har annars mycket fokus på individuell teknik. Ibland delar vi upp oss på två sidor och kör intervalltänk, ibland styrka och så byts man av.

Hur ser spridningen ut i laget rent geografiskt?

– Om vi räknar Lerum som vårt område så är det bara fyra utifrån av totalt 34 spelare, så den klara majoriteten är härifrån. Det är en ambitiös grupp som gillar att träna både fys och handboll.

I helgen kliver juniorerna in i P18-klassen där man möter Norrköping, Lunds HS Lejon och Kristianstad.

– En utmanande grupp helt klart men vi tror på tre bra matcher och att vi går vidare. Finalsteget är målet även med dom och jag hoppas det kommer synas att flera av killarna i laget spelat med HP Alingsås under säsongen, säger William Törnqvist.

ANNONS